Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/21935
Author: Παπανικολάου, Μαρία
Title: Μεσογειακή ασφάλεια και ναυτιλιακή στρατηγική: ο στρατηγικός ανταγωνισμός ΝΑΤΟ & Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο .
Date Issued: 2018
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Διεθνείς Σπουδές
Supervisor: Λίτσας, Σπυρίδων
Χαΐνογλου, Καλλιόπη
Abstract: Καμία άλλη προσέγγιση στον χώρο των πολιτικών επιστημών δεν επηρέασε τόσο έντονα την πολιτική των μεγάλων δυνάμεων του διεθνούς συστήματος , όσο η γεωπολιτική . H μελέτη της Ανατολικής Μεσογείου αρχικά ως υποσυστήματος , αλλά και ως υποπεριφέρειας του διεθνούς συστήματος, για να γίνει ορθά και να μην χαθεί ο αναγνώστης σε έννοιες μη πλήρως γνώριμες σε εκείνον , η έρευνα προβαίνει σε μια διεξοδική ανάλυση των όρων που θα κυριαρχήσουν, κάνοντας κατανοητό τον λόγο μελέτης τους. Στην προσπάθεια απόδοσης και αποτύπωσης των όρων αλλά και των εννοιών που καλύπτουν ένα τόσο ευρύ και συνάμα τόσο σημαντικό και πολύπλευρο παίγνιο που διαδραματίζεται στην σκηνή της περιφέρειας της Ανατολικής Μεσογείου , ορίζεται στα πλαίσια της επιστήμης των Διεθνών Σχέσεων γιατί αυτή η «μερίδα θαλλάττης» είναι τόσο σημαντική , όχι μόνο για εμάς ως γειτνιάζουσα ζώνη , αλλά και για άλλους, κυρίως μεγάλους «παίκτες» του διεθνούς συστήματος. Αρχικά αναλύεται η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου , η γεωγραφία και η στρατηγική σημασία της ,αλλά και η έννοια της ασφάλειάς της . Έπειτα αναλύονται οι στρατηγικές επιδιώξεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ αλλά και της Ρωσίας στην περιοχή , οι στόχοι τους σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο αλλά και οι μελλοντικές επιδιώξεις των στρατηγικών τους βάση των επικείμενων διεθνών προκλήσεων .Το θέμα της ενέργειας ως πηγή ανταγωνισμού στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και οι ενεργειακές ατζέντες που προωθούν οι κύριοι ανταγωνιστές της ερευνάς μας, είναι και αυτό ένας σημαντικός πυλώνας της εργασίας . Και τέλος στο τελευταίο κεφάλαιο η συμπερασματική ιδέα προκύπτει από την διεξοδική έρευνα του θέματος και αποτυπώνεται βάση της συνεκτίμησης των τρεχουσών οικονομικών , κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών στην εν λόγω περιοχή έρευνας.
Keywords: ΝΑΤΟ
Ρωσία
Ανατολική Μεσόγιειος
Ναυτική σττατηγική
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2018.
Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία στο πλαίσιο ολοκλήρωσης των Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Διεθνείς Σχέσεις , με κατεύθυνση τις Στρατηγικές σπουδές και την Διεθνή Πολιτική. Στόχος του πονήματος είναι να καλυφθεί ο ανταγωνισμός στην περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου, με κύριους δρώντες την ΕΕ, το ΝΑΤΟ & τη Ρωσία και να παρουσιαστούν οι επιμέρους στρατηγικές αυτών στην περιοχή μελέτης.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Διεθνείς Σπουδές (M)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PapanikolaouMariaMsc2018.pdf1.24 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons