Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/21793
Author: Γρηγοριάδου, Ελένη
Title: Διερεύνηση της επίδρασης της εργασιακής ανασφάλειας στην απόδοση των εργαζομένων : μια συγκριτική μελέτη μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Alternative Titles: Investigating the impact of job insecurity on job performance : a comparative analysis between the public and private sector
Date Issued: 2018
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Δημόσια Διοίκηση
Supervisor: Μπέλλου, Βικτωρία-Μαρία
Abstract: Η εργασιακή ανασφάλεια είναι ένα συναίσθημα το οποίο επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την προσωπική και επαγγελματική ζωή των εργαζομένων. Η εργασιακή ανασφάλεια εμφανίζεται σε δύο μορφές στη γνωστική και στη συναισθηματική, εκ των οποίων η πρώτη αφορά στο ενδεχόμενο απώλειας της εργασίας και η δεύτερη στο φόβο που αισθάνεται ο εργαζόμενος ότι θα χάσει την εργασία του. Η εργασιακή ανασφάλεια φαίνεται να επηρεάζει με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο την εργασιακή ικανοποίηση που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι όπως και την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα τους. Ωστόσο, πρόκειται για ένα συναίσθημα το οποίο είναι πιο έντονο στα περιβάλλοντα που δεν υπάρχει σταθερότητα και βεβαιότητα. Στην παρούσα εργασία, έγινε προσπάθεια να διερευνηθεί η επίδραση της εργασιακής ανασφάλειας στην απόδοση των εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της χώρας. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε πρωτογενής έρευνα σε 230 εργαζόμενους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι τόσο οι εργαζόμενοι του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, παρουσιάζουν μέτρια έως και χαμηλά επίπεδα γνωστικής και συναισθηματικής εργασιακής ανασφάλειας. Επίσης, επιβεβαιώθηκε η αρνητική σχέση μεταξύ της εργασιακής ανασφάλειας και της εργασιακής ικανοποίησης χωρίς όμως να επιβεβαιωθεί η θετική σχέση μεταξύ της εργασιακής ικανοποίησης και της παραγωγικότητας των εργαζομένων.
Keywords: Εργασιακή ανασφάλεια
Εργασιακή ικανοποίηση
Δημόσιος τομέας
Ιδιωτικός τομέας
Παραγωγικότητα
Αποτελεσματικότητα εργαζομένων
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη,2018.
Rights: CC0 1.0 Παγκόσμια
Appears in Collections:ΠΜΣ Δημόσια Διοίκηση (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
GrigoriadouEleniMsc2018.pdf1.04 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons