Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/21752
Συγγραφέας: Πανισκάκη, Φωτεινή Χριστίνα
Τίτλος: Οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις στην τουριστική ανάπτυξη των προορισμών: οι τελευταίες επιπτώσεις των προσφυγικών ροών στις τοπικές οικονομίες.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2017
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Μάνατζμεντ Τουριστικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Επόπτης Καθηγητής: Βασιλειάδης, Χρήστος
Περίληψη: Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από τον ευρωπαϊκό αλλά και διεθνή χώρο, ένας μεγάλος αριθμός, ο οποίος αγγίζει τους 214 εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο έχουν μεταναστεύσει σε άλλη χώρα από αυτήν της καταγωγής τους, οι περισσότεροι εκ των οποίων προσδοκώντας για ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα φάνηκε στις αρχές του 2016 να αποτελεί μεγάλο διαχειριστικό πρόβλημα με πολλαπλές παραμέτρους και αρνητικές επιπτώσεις για την Ευρώπη και, ιδιαίτερα, για την Ελλάδα και την Ιταλία. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η κορύφωση της προσφυγικής κρίσης συνέπεσε με την κορύφωση της οικονομικής και πολιτικής κρίσης της χώρας το καλοκαίρι του 2015. Η αθροιστική αυτή «επιβάρυνση» της χώρας περίπλεξε περαιτέρω την κατάσταση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκτιμηθεί η «καθαρή» βραχυχρόνια επίπτωση της προσφυγικής κρίσης. Οι προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές που κατευθύνθηκαν προς την χώρα μας στην διάρκεια της προσφυγικής κρίσης είχαν κατά κύριο λόγο ως προορισμό τα σημεία της ελληνικής επικράτειας που βρίσκονταν πλησιέστερα στα μικρασιατικά παράλια, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων. Τα νησιά αυτά υποδέχθηκαν σε χρονικό διάστημα λίγων μηνών (μέσα 2015 - τέλη 2016) περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες δεχόμενα τρομερή επιβάρυνση, ενώ οι κάτοικοι τους έγιναν αυτόπτες μάρτυρες μιας πρωτοφανούς ανθρωπιστικής κρίσης. Η εργασία αυτή σκοπό έχει να αναδείξει τις επιδράσεις που μπορεί να έχουν οι μεταναστευτικές ροές στον τόπο υποδοχής, για την επιβράδυνση της τουριστικής ανάπτυξης του τόπου, ή την τουριστική ύφεση στον προορισμό και τάσεις υποβάθμισης της ανταγωνιστικής του θέσης.
Λέξεις Κλειδιά: Τουρισμός
Προσφυγικό
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία - Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2017
Δικαιώματα: Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Μάνατζμεντ Τουριστικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
PaniskakiFoteiniChristinaMsc2017.pdf1.78 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons