Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/21729
Συγγραφέας: Τυμπανίδης, Γεώργιος
Τίτλος: Η επίδραση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην ανάπτυξη: μια εμπειρική έρευνα για τρεις χώρες της νοτίου ευρώπης, μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2018
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική
Επόπτης Καθηγητής: Δριτσάκης, Νικόλαος
Περίληψη: Στην εργασία αυτή εξετάζουμε τη σχέση μεταξύ των ξένων άμεσων επενδύσεων και της ανάπτυξης για τρεις χώρες της Νότιας Ευρώπης για την περίοδο 1970-2016. Για την ανάλυση της σχέσης αυτής χρησιμοποιούμε τους ελέγχους της στασιμότητας των Dickey-Fuller, και Phillips-Perron, ενώ για τους ελέγχους της συνολοκλήρωσης τους ελέγχους των Engle-Granger, και Phillips–Ouliaris καθώς και τον έλεγχο του Johansen. Επιπλέον, για την ανάλυση της αιτιότητας χρησιμοποιήθηκε ο έλεγχος του Granger. Τα αποτελέσματα της εργασίας έδειξαν ότι υπάρχει τόσο μακροχρόνια όσο και βραχυχρόνια σχέση ισορροπίας μεταξύ των μεταβλητών που εξετάζουμε και για τις τρεις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Τέλος, ο έλεγχος αιτιότητας του Granger έδειξε ότι υπάρχει μονόδρομη αιτιακή σχέση ανάμεσα στις δύο μεταβλητές με κατεύθυνση από την ανάπτυξη προς τις επενδύσεις, για την Ιταλία και την Πορτογαλία.
Λέξεις Κλειδιά: Ακαθάριστο εγχώριο προϊόν
Ξένες άμεσες επενδύσεις
Στασιμότητα
Συνολοκλήρωση
Υπόδειγμα διόρθωσης λαθών
Αιτιότητα
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2018.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:Π.Μ.Σ. στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
TympanidisGeorgiosMsc2018.pdf3.02 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.