Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/21715
Συγγραφέας: Κωστοπούλου, Ιωάννα
Τίτλος: Διερεύνηση του οφέλους της εισαγωγής της φιλοσοφίας του «Φιλικό προς τα Βρέφη Νοσοκομείο» στα ελληνικά μαιευτήρια.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2018
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Επόπτης Καθηγητής: Καραγιάννη, Ρωξάνη
Περίληψη: Η Πρωτοβουλία Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία αφορά μια Παγκόσμια στρατηγική που δημιουργήθηκε από τον WHO και τη UNICEF στοχεύοντας στην ενθάρρυνση και υποστήριξη όλων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, πραγματοποιώντας αλλαγές πρακτικής ώστε να εφαρμόσουν τα «10 Βήματα» για επιτυχή Μητρικό Θηλασμό αλλά και στον τερματισμό της διανομής και διάθεσης Υποκατάστατου Μητρικού Γάλακτος στις νοσηλευτικές υπηρεσίες. Η πολιτική των 10 Bημάτων υποστηρίζει την ενθάρρυνση του άμεσου μητρικού θηλασμού, την επαφή "skin to skin", το "rooming in ", την περιορισμένη χρήση υποκατάστατου μητρικού γάλακτος, την ενημέρωση όλων των εγκύων για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού, την εκπαίδευση του προσωπικού και τέλος την ίδρυση ομάδων υποστήριξης μετά την έξοδο της μητέρας από το μαιευτήριο. Σκοπός της διπλωματικής εργασίας, είναι η καταγραφή της παρούσας κατάστα-σης σε ότι αφορά τις πρακτικές που εφαρμόζουν τα Ελληνικά μαιευτήρια, δημόσια ή ιδιωτικά, για την προστασία, προαγωγή και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού και κατά πόσο τηρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο WHO και η UNICEF, εφαρμόζοντας τα «10 Βήματα» και τον Κώδικα Υποκατάστατου μητρικού γάλακτος, αποτελώντας απαραίτητη προϋπόθεση για την πιστοποίησή τους, ως Φιλικά προς τα Βρέφη. Μέθοδος: Στην έρευνα συμμετείχαν (2065) θηλάζουσες και (120) μη θηλάζουσες μητέρες με βρέφη ηλικίας μέχρι 12 μηνών. Χρησιμοποιήθηκαν δυο ερωτηματολόγια, ένα για τις θηλάζουσες και ένα για τις μη θηλάζουσες μητέρες, τα οποία αποτελούν την επίσημη Ελληνική μετάφραση των εγκεκριμένων ερωτηματολογίων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας WHO και την UNICEF (2009) σχετικά με την «Πρωτοβουλία Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία». Η έρευνα έγινε μέσου διαδικτύου με την εφαρμογή του Kwiksurveys, όπου συμμετείχαν μητέρες που γέννησαν σε μαιευτήρια σε όλη την επικράτεια. Οι στατιστικοί μέθοδοι ανάλυσης δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τόσο περιγραφικές, όσο και επαγωγικές. Χρησιμοποιήθηκαν ποσοστά κατανομής συχνοτήτων, μη παραμετρικοί έλεγχοι ανεξαρτησίας Pearson’s χ2, ακριβούς ελέγχου Fisher’s και το επίπεδο σημαντικότητας που προκαθορίστηκε για τη διεξαγωγή των ελέγχων υποθέσεων ήταν το 0,05. Συμπεράσματα: Με βάσει τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας, η εφαρμογή των «10 Βημάτων» και του Διεθνή Κώδικα Υποκατάστατου Μητρικού Γάλατος στα Ελληνικά νοσηλευτικά ιδρύματα της μελέτης αποδεικνύεται μεμονωμένη και μη μεθοδική, με ορισμένες πτυχές των βημάτων να εμφανίζουν ικανοποιητικά επίπεδα συμμόρφωσης, χωρίς όμως να αγγίζουν τα Παγκόσμια κριτήρια, ενώ οι περισσότερες να εμφανίζουν μέτρια ή χαμηλά ποσοστά συμμόρφωση. Το μαιευτήριο αποτελεί τον αρχικό σταθμό για μια γυναίκα που γεννάει το παιδί της, έτσι θα πρέπει όλα τα μαιευτήρια της χώρας να υιοθετήσουν αυτή τη φιλοσοφία του "Baby Friendly" και να πιστοποιηθούν ώστε να αυξηθεί η άμεση έναρξη και εγκαθίδρυση του μητρικού θηλασμού στα Ελληνικά μαιευτήρια.
Λέξεις Κλειδιά: Αποκλειστικός μητρικός θηλασμός
Διεθνής Κώδικας Υποκατάστατου Μητρικού Γάλατος
Πρωτοβουλία Φιλική προς τα Βρέφη Νοσοκομεία
10 βήματα για επιτυχή μητρικό θηλασμό
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2018
Δικαιώματα: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
KostopoulouIoannaMsc2018.pdf2.12 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons