Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/21590
Author: Κρυσταλλίδου, Φωτεινή
Title: Αντιλήψεις των ατόμων με κινητική αναπηρία για τη συμβολή της συμβουλευτικής και του επαγγελματικού προσανατολισμού στην επαγγελματική τους ένταξη
Date Issued: 2018
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή
Supervisor: Παπαβασιλείου-Αλεξίου, Ιωάννα
Abstract: Η Συμβουλευτική και ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός (Συ.Ε.Π.) είναι διαδικασίες που στόχο έχουν να υποστηρίξουν τα άτομα ώστε να διερευνήσουν και να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους, να εντοπίσουν τα ενδιαφέροντα, τις κλίσεις, τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους, να τονώσουν την αυτοπεποίθηση και το βαθμό αυτεπάρκειάς τους. Επιπρόσθετος στόχος είναι και η παροχή κάθε είδους εκπαιδευτικής και επαγγελματικής πληροφόρησης, ώστε τα άτομα να είναι σε θέση να παίρνουν εκπαιδευτικές και επαγγελματικές αποφάσεις με τελικό στόχο τη μετάβασή τους στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, η Συ.Ε.Π. προσανατολίζεται στην υποστήριξη, ενδυνάμωση, και επαγγελματική ένταξη τόσο του γενικού πληθυσμού όσο και των Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων όπως τα άτομα με κινητική αναπηρία, με στόχο την επαγγελματική και την κοινωνική τους ενσωμάτωση. Μάλιστα, λόγω των πολυάριθμων ιδιαιτεροτήτων των ατόμων με κινητική αναπηρία, η παροχή υποστήριξης και πληροφόρησης μέσω των διαδικασιών Συ.Ε.Π. κρίνεται επιτακτική. Στο πλαίσιο της παρούσας εργασίας πραγματοποιήθηκε ποιοτική έρευνα σε δεκαοκτώ (18) άτομα με κινητική αναπηρία μέσω ημιδομημένων συνεντεύξεων, με πρώτιστο σκοπό τη διερεύνηση των αντιλήψεών τους σχετικά με τη σημασία και την αναγκαιότητα της Συμβουλευτικής και του Επαγγελματικού Προσανατολισμού καθώς και των τρόπων που συμβάλει στην επαγγελματική τους ένταξη. Ταυτόχρονη επιδίωξη ήταν η διερεύνηση των απόψεών τους για την εργασία και τη συμβολή της πολιτείας στην επαγγελματική τους ένταξη. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη θεματική ανάλυση των δεδομένων, ανέδειξαν τη σημασία και την αναγκαιότητα της Συ.Ε.Π. για τα άτομα με κινητική αναπηρία καταδεικνύοντας τις παραμέτρους συμβολής της Συ.Ε.Π. στην επαγγελματική τους ένταξη. Οι παράμετροι αυτοί είναι: η ενίσχυση της αυτογνωσίας, αυτοπεποίθησης και ενδυνάμωση, η εκπαιδευτική-επαγγελματική πληροφόρηση και η λήψη απόφασης, η υποστήριξη κατά τη μετάβαση στην αγορά εργασίας και τέλος, προϋποθέσεις, κριτήρια και άλλες παράμετροι συμβολής της Συ.Ε.Π. Επιπλέον, αναδείχθηκε η προσφορά της εργασίας στα άτομα με κινητική αναπηρία σε ψυχολογικό-προσωπικό, κοινωνικό και οικονομικό τομέα, καθώς και άλλες απολαβές. Αναδείχθηκε ο ελλιπής ρόλος της πολιτείας καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητική αναπηρία. Τέλος, έγιναν προτάσεις για την επαγγελματική τους ένταξη.
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2018.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
KrystallidouPhoteiniMsc2018.pdf1.37 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons