Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/21589
Συγγραφέας: Γκαδρή, Χρυσούλα
Τίτλος: Πρόληψη σχολικού εκφοβισμού: στρατηγικές συμβουλευτικής παρέμβασης από μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Ημερομηνία Έκδοσης: 2018
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή
Επόπτης Καθηγητής: Montgomery, Anthony
Περίληψη: Περίληψη Ο σχολικός εκφοβισμός ή αλλιώς θυματοποίηση (bullying), ως μια μορφή σωματικής, λεκτικής ή κοινωνικής επιθετικότητας, είναι η πλέον διαδεδομένη μορφή επιθετικής συμπεριφοράς στο χώρο του σχολείου. Πρόκειται για ένα φαινόμενο πολυδιάστατο, καθώς οφείλεται σε πληθώρα παραγόντων, έχει πολλές συνέπειες και εμπλέκει μεγάλο αριθμό προσώπων. Τα παιδιά που εμπλέκονται σε περιστατικά εκφοβισμού, είτε ως θύτες είτε ως θύματα, μπορεί να αναπτύξουν αργότερα διαταραγμένες διαπροσωπικές σχέσεις ή να έχουν προβλήματα με το νόμο. Έτσι, η έκταση, η συχνότητα και οι επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των νέων καθιστούν το θέμα του σχολικού εκφοβισμού ενδιαφέρον σε ερευνητικό επίπεδο παγκοσμίως. Είναι υποχρέωση όλων, γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών να συμβάλλουν τόσο στην αντιμετώπιση όσο και στην πρόληψη εκδήλωσης της εκφοβιστικής συμπεριφοράς .Για το σκοπό αυτό σε αρκετές χώρες εφαρμόζονται εδώ και χρόνια ειδικά προγράμματα για την εκπαίδευση των μαθητών, ώστε να παρεμβαίνουν και να λειτουργούν ως διαμεσολαβητές- σύμβουλοι σε συγκρούσεις. Εδώ, προκύπτει σημαντικό το ερώτημα πόσο δύναται η Συμβουλευτική, ως ένας κλάδος που μπορεί και πρέπει να έχει εφαρμογή στο σύγχρονο σχολείο, να διαδραματίσει κάποιο ρόλο κατά τη διάρκεια της παρέμβασης αυτής. Η παρούσα εργασία διερευνά τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντιλαμβάνονται τις διαστάσεις και τις διάφορες πτυχές του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού, κατανοούν τον συμβουλευτικό τους ρόλο και ,τέλος, εντάσσουν στρατηγικές της συμβουλευτικής στην παρέμβαση τους στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού.  
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2018.
Δικαιώματα: CC0 1.0 Παγκόσμια
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
GadriChryisoulaMsc2018.pdf434.84 kBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons