Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/21353
Τίτλος: Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως παράγων σταθεροποίησης των Βαλκανίων. Προβλήματα, προοπτικές και συνέπειες για την ελληνική ασφάλεια και εξωτερική πολιτική.
Συγγραφείς: Τσάκαλος, Παύλος
Λέξεις-Κλειδιά: Διεύρυνση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Δυτικά Βαλκάνια
Ελληνική ασφάλεια
Ελληνική εξωτερική πολιτική
Παράγων σταθεροποίησης των Βαλκανίων
Ημερομηνία Έκδοσης: 2018
Εκδότης: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Επιτομή: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ιδρυθεί διακηρύττοντας ένα σύνολο κοινών αξιών και αρχών προϋποθέτοντας ότι κάθε κράτος της Ευρώπης, το οποίο ασπάζεται και δέχεται τις αξίες και τις αρχές αυτές, μπορεί να γίνει μέλος της κατόπιν υποβολής σχετικής αιτήσεως. Η διαδικασία αυτή αποτελεί τη διεύρυνση της Ένωσης, που εμφανίζεται ως βασική δύναμη μεταμόρφωσης και καλλιέργειας της δημοκρατίας και της οικονομικής απελευθέρωσης στα κράτη – μέλη. Έτσι, η διεύρυνση έχει αποτελέσει στο παρελθόν, αλλά ακόμα και σήμερα βασικό μέλημα και πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να θεμελιωθεί μια ζώνη ειρήνης και πολιτικής σταθερότητας και ανάπτυξης στην Ευρώπη. Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ενός αισιόδοξου κλίματος ως προς τη σχέση της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, ωστόσο η πολιτική αστάθεια, που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια, είχε ως συνέπεια να κλονιστεί όλη η περιοχή αυτή. Η κρίση αυτή επιτάθηκε από τις συγκρούσεις των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Οι παραπάνω εξελίξεις επέφεραν τις εντατικές προσπάθειες για τη διεύρυνση της Ένωσης με την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο και της διαδικασίας της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Εξάλλου, η ιστορική και γεωγραφική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων είναι τέτοια, ώστε να αιτιολογείται η ένταξή τους στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Ωστόσο, είναι σαφές ότι μια τέτοια διεύρυνση δε μπορεί να λάβει χώρα δίχως να επιδράσει στην ελληνική ασφάλεια και εξωτερική πολιτική, με τον ρόλο της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία των χωρών των Βαλκανίων να είναι ιδιαίτερα ενεργός, ειδικά κατά τα αρχικά στάδια της πολιτικής διεύρυνσης.
Περιγραφή: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2018.
URI: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/21353
Δικαιώματα: CC0 1.0 Παγκόσμια
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΔΠΜΣ Διεθνείς Σχέσεις και Ασφάλεια (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
TsakalosPaulosMsc2018.pdf1.46 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons