Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/21273
Συγγραφέας: Μουράτογλου, Νικόλαος
Τίτλος: Σχεδιασμός, εφαρμογή και αξιολόγηση εξ αποστάσεως προγράμματος συμβουλευτικής σταδιοδρομίας
Ημερομηνία Έκδοσης: 2018
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή
Επόπτης Καθηγητής: Σταμπουλής, Μιλτιάδης
Περίληψη: Η χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών άσκησε έντονη επιρροή στον κλάδο της Συμβουλευτικής, διχάζοντας την επιστημονική και επαγγελματική κοινότητα λόγω των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων που την διακρίνουν. Ειδικότερα στον τομέα της Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας, διαπιστώνεται ότι η παροχή εξ αποστάσεως συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα είναι ακόμη περιορισμένη. Προς αυτήν την κατεύθυνση δύναται να συνδράμει και η παρούσα εργασία, η οποία αφορά στον σχεδιασμό, την εφαρμογή και υλοποίηση ενός εξ αποστάσεως προγράμματος συμβουλευτικής σταδιοδρομίας σε φοιτητές/τριες και αποφοίτους της Ελληνικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σκοπό της έρευνας αποτελεί η διερεύνηση των παραμέτρων σχεδιασμού, υλοποίησης και αξιολόγησης του προγράμματος και συγκεκριμένα στην εξέταση της επίδρασης των κινήτρων και εμποδίων των ενηλίκων, στη διερεύνηση του τρόπου μάθησης εντός μιας διαδικτυακής κοινότητας και στην αξιολόγηση του προγράμματος. Για τις ανάγκες της έρευνας διανεμήθηκε σχετικό ερωτηματολόγιο διερεύνησης αναγκών σε εν δυνάμει συμμετέχοντες του προγράμματος, και εν συνεχεία σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε το εξ αποστάσεως πρόγραμμα συμβουλευτικής σταδιοδρομίας. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος διανεμήθηκε ερωτηματολόγιο διαμορφωτικής αξιολόγησης, διενεργήθηκαν δέκα ημι-δομημένες συνεντεύξεις για την απολογιστική του αξιολόγηση και συντάχθηκε σχετική αναφορά από εξωτερικό αξιολογητή. Η ανάλυση των δεδομένων υποδηλώνει πως η εκ των προτέρων γνώση των κινήτρων και εμποδίων των συμμετεχόντων ενός προγράμματος μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητά του, λόγω της υψηλής ικανοποίησης που διαμορφώνει η κάλυψη των αναγκών, των στόχων και των προσδοκιών τους. Αντίστοιχα, ο ρόλος του εκπαιδευτή-συμβούλου, όπως επίσης το μαθησιακό περιβάλλον, οι μέθοδοι και το εκπαιδευτικό υλικό διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στο όλο εγχείρημα. Τέλος, αναφορικά με τις προτάσεις των συμμετεχόντων, επισημαίνεται η μεγαλύτερη διάρκεια αντίστοιχων προγραμμάτων, η ύπαρξη επιπλέον εκπαιδευτών-συμβούλων και η υιοθέτηση ενός μικτού μοντέλου συμβουλευτικής σταδιοδρομίας που θα συνδυάζει τις εξ αποστάσεως και δια ζώσης συναντήσεις.
Λέξεις Κλειδιά: Επαγγελματική συμβουλευτική
Διαδικτυακή συμβουλευτική
Μικτό μοντέλο συμβουλευτικής σταδιοδρομίας
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2018.
Δικαιώματα: Attribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
MouratoglouNikolaosMSc2018.pdf3.76 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons