Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/21158
Author: Κουτλή, Παναγιώτα
Title: Η αξιοποίηση της ρομποτικής παρέμβασης στην οργάνωση του εκπαιδευτικού δράματος και ο ρόλος της ως μέσο ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες.
Date Issued: 1-Dec-2017
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Supervisor: Φαχαντίδης, Νικόλαος
Abstract: Η εκπαίδευση αποτελεί ένα δυναμικό πεδίο πρόκλησης για κάθε ερευνητή που έχει στόχο να κινηθεί σε αυτό. Εστιάζοντας στην συνεχώς αυξανόμενη έμφαση που δίνεται στον τομέα της ένταξης παιδιών με διαφόρων τύπων μαθησιακές δυσκολίες στη γενική εκπαίδευση γεννιέται η ανάγκη και η ευθύνη για το σχεδιασμό και τη δημιουργία νέων διδακτικών μέσων και τεχνικών με στόχο την υποβοήθηση της μάθησης των ατόμων αυτών. Συγχρόνως, στην εποχή μας οι Νέες Τεχνολογίες στην εκπαίδευση αποτελούν μια αναμφισβήτητη αναγκαιότητα καθώς αναπτύσσεται μια νέα διάσταση της εκπαιδευτικής τεχνολογίας. Χρειάζεται να αλλάξουν τα πρότυπα των μαθησιακών και διδακτικών συμπεριφορών προκειμένου να ενσωματωθούν οι νέες τεχνολογίες στην εκπαιδευτική πράξη πυροδοτώντας την με την παρουσία τους σε όλες τις πτυχές των σύγχρονων κοινωνικών συνόλων. Η εκπαιδευτική ρομποτική σε σύγκριση με άλλα παιδαγωγικά και διδακτικά εργαλεία διακρίνεται για την φυσικότητα του μέσου, την καινοτομία των εκπαιδευτικών δράσεων που δύναται να επιτευχθούν και τις συνεργατικές δυνατότητες. Η διδακτική αξιοποίησή της στοχεύει σε ένα πλούσιο εκπαιδευτικό περιβάλλον το οποίο θα παρέχει στους μαθητές τη δυνατότητα ανάπτυξης και εξέλιξης δεξιοτήτων κατασκευής, σύνθεσης, προγραμματισμού και δεξιοτήτων κοινωνικών μέσα σε ένα περιβάλλον ελεύθερης έκφρασης, συμμετοχής, αλληλεπίδρασης και συνεργασίας. Η συμβολή του θεατρικού δράματος επιδρά στην κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών και επιτρέπει τη βιωματική προσέγγιση της μάθησης. Η παρούσα δράση επιχείρησε να διερευνήσει την επιρροή μιας ολοκληρωμένης ρομποτικής παρέμβασης στο πλαίσιο της λειτουργίας της ομάδας και όχι εστιάζοντας στην εξατομικευμένη διδασκαλία προκειμένου να παρατηρηθεί ο βαθμός ανάπτυξης και εξέλιξης των κοινωνικών δεξιοτήτων μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες αξιοποιώντας την οργάνωση – σκηνοθεσία ενός εκπαιδευτικού δράματος. Τους συμμετέχοντες της έρευνας αποτελούν σαράντα τρεις μαθητές δημοτικών σχολείων της Ημαθίας και ως ερευνητικά εργαλεία χρησιμοποιούνται το κοινωνιόγραμμα, το ερωτηματολόγιο, η παρατήρηση, το ημερολόγιο, τα φύλλα αξιολόγησης και η συνέντευξη. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως σημειώθηκε σημαντική ανάπτυξη και βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων των συμμετεχόντων και προτείνεται ενσωμάτωση αντίστοιχων προγραμμάτων ρομποτικής παρέμβασης στο αναλυτικό πρόγραμμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο την ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες.
Keywords: Εκπαιδευτική ρομποτική
Εκπαιδευτικό δράμα
Μαθησιακές δυσκολίες
Κοινωνικές δεξιότητες
Information: Μεταπτυχιακή Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2017.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
KoutliPanagiotaMsc2017.pdfΜεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία1.26 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons