Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/21078
Συγγραφέας: Γκέγκα, Σοφία
Τίτλος: Η Χρήση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας στην προσχολική αγωγή
Ημερομηνία Έκδοσης: 2017
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Επόπτης Καθηγητής: Μπίκος, Κωνσταντίνος
Περίληψη: Στη σημερινή εποχή με την εξέλιξη της τεχνολογίας, εισάγονται στις σχολικές τάξεις, νέα εργαλεία μάθησης προσανατολισμένα στο μαθητή προσφέροντάς του εκπαιδευτικές εμπειρίες και ενεργή συμμετοχή στην εκπαίδευσή του. Η ένταξη των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) και η χρήση των εκπαιδευτικών λογισμικών και του διαδικτύου στην εκπαιδευτική πράξη αναβαθμίζουν και εκσυγχρονίζουν την διδασκαλία των μαθημάτων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να διερευνήσει και να μελετήσει την χρήση των ΤΠΕ στην προσχολική αγωγή, την αξιοποίηση των εκπαιδευτικών λογισμικών στη σύγχρονη διδακτική πράξη, καθώς επίσης και τις στάσεις και απόψεις των εκπαιδευτικών προσχολικής αγωγής απέναντι στη χρήση αυτών. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 237 νηπιαγωγοί από τον νομό Θεσσαλονίκης. Από αυτούς 14 (5,9%) ήταν άνδρες και 223 (94,1%) ήταν γυναίκες. Το δείγμα χαρακτηρίζεται ως δείγμα ευκολίας, καθώς τα άτομα επιλέχθηκαν σύμφωνα με την κρίση και την δυνατότητα πρόσβασης της ερευνήτριας σε νηπιαγωγεία του νομού Θεσσαλονίκης. Στο μεγαλύτερο ποσοστό άνηκαν στην κατηγορία 36-54 ετών και είχαν προϋπηρεσία από 16 έως 20 χρόνια. Για την συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο, η κατασκευή του οποίου στηρίχθηκε στην διεθνή βιβλιογραφία για την κατασκευή ερωτηματολογίων (Καμπίτσης & Χαραχούσου 1999, Oppenheim 1994, Suskie 1992,) καθώς και στην συλλογή στοιχείων από ήδη υπάρχοντα ερωτηματολόγια (Albirini, 2006; Kinzie, Μπίκου 1995; Μητσιοπούλου & Βεκύρη, 2011; Παναγιωτακόπουλος κ.ά., 2005; Τζιμογιάννης & Κόμης, 2004) και δομήθηκε σε τέσσερεις άξονες. Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με το στατιστικό πακέτο SPSS 23.0 for Windows (Statistical Package for Social Sciences). Το είδος των στατιστικών αναλύσεων προέκυψε από το είδος των μεταβλητών. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως στο μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων το επίπεδο των γνώσεων σχετικά με τη χρήση του υπολογιστή ήταν μέτριο σε ποσοστό 61,2%, ενώ την επιμόρφωση του Α΄επιπέδου την είχε παρακολουθήσει το 81% των νηπιαγωγών και την επιμόρφωση του Β΄επιπέδου μόνο το 31,6% του δείγματος Συμπερασματικά φάνηκε ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν θετική άποψη και στάση για την συμβολή των ΤΠΕ στην εκπαίδευση και στη μαθησιακή διαδικασία, ενώ υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό εκπαιδευτικών που εκφράζει μια αρνητική άποψη γενικότερα για τη συμβολή τους στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με την έρευνα λογισμικά όπως: Kidspiration, TuxPaint, PowerPoint, Revelation Natural Art, Google Junior, Tools for schools, Storybook weaver, Smart Notebook software, You tube, Quiz maker, Hot Potatoes, Google Earth, Moviemaker, GCompris, θεωρούνται χρήσιμα από μεγάλο ποσοστό εκπαιδευτικών ενώ ένα μικρότερο ποσοστό είναι αναποφάσιστο στη χρήση αυτών. Τέλος επισημάνθηκε η ανάγκη για επιμόρφωση σε θέματα σχετικά με τη διδακτική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία καθώς επίσης και σύνδεση διαμέσου ΤΠΕ με άλλα σχολεία μέσα από προγράμματα.
Λέξεις Κλειδιά: Απόψεις εκπαιδευτικών προσχολικής αγωγής
Εκπαιδευτικά λογισμικά
Διδακτική αξιοποίηση των ΤΠΕ
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία -- Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη 2017
Δικαιώματα: CC0 1.0 Παγκόσμια
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
GkegkaSophiaMsc2017.pdf1.65 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons