Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/20990
Author: Φράνζα, Χρυσάνθη
Title: Αξιολογώντας την εμπειρία χρήστη με βάση σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής
Date Issued: 2017
Department: Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήματα
Supervisor: Βλαχοπούλου, Μαρία
Abstract: Η Εμπειρία Χρήστη (user experience), ως βιωματικό γεγονός, είναι υποκειμενική μιας και έχει να κάνει με προσωπική αντίληψη, και είναι δυναμική σε βάθος χρόνου, εξαιτίας των πάσης φύσεως αλλαγών αλλά και των ταχύτατων εξελίξεων στον τομέα της Τεχνολογίας. Συνεπώς, η αξιολόγησή της με διάφορες μεθόδους και εργαλεία δεν είναι εύκολο έργο, αφού εξαρτάται από πληθώρα παραγόντων. Έχουμε περάσει πλέον σε μια νέα εποχή, στην εποχή όπου ο σχεδιασμός του προϊόντος (design) τείνει να αντικατασταθεί από το Σχεδιασμό της Εμπειρίας Χρήστη (user experience design). Σκοπός της διπλωματικής είναι να περιγράψει την έννοια της ΕΧ, τις τεχνικές και τα εργαλεία που εμπλέκονται στην αξιολόγησή της, καθώς και την σημαντικότητα που κατέχει στα διάφορα στάδια ανάπτυξης ενός προϊόντος, και να παρουσιάσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου αξιολόγησης. Η βιβλιογραφική έρευνα των μεθόδων και εργαλείων σχεδιασμού ΕΧ αποδεικνύει ότι παρά την πληθώρα τους, δεν υφίστανται κάποιες σταθερές τεχνικές για αυτόν τον σκοπό. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπάρχουν εργαλεία που να υπερτερούν σαφέστατα έναντι των υπολοίπων, καθώς όλα έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Συνεπώς θα πρέπει να γίνεται η επιλογή τους σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες ανάπτυξης του κάθε προϊόντος. Η έρευνα επάνω σε αυτό είναι σκόπιμο να συνεχιστεί.
Keywords: User Experience
Usere Experience Design
UX Evaluation Methods
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2017.
Appears in Collections:ΔΠΜΣ Πληροφοριακά Συστήματα (M)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PhranzaChrysanthiMsc2017.pdf3.55 MBAdobe PDFView/Open


Items in Psepheda are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.