Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/20552
Συγγραφέας: Δαλακούρα, Αικατερίνη
Τίτλος: Αξιολόγηση της κατανόησης των καθολικών ποσοδεικτών σε παιδιά δημοτικού με ειδική γλωσσική διαταραχή: μια μελέτη περίπτωσης.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2017
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες των Διαταραχών της Επικοινωνίας
Επόπτης Καθηγητής: Σταυρακάκη, Σταυρούλα
Περίληψη: Η Ειδική γλωσσική διαταραχή(ΕΓΔ) είναι μια διαταραχή που παρουσιάζει ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον καθότι επηρεάζει διάφορους τομείς της γλώσσας, όπως τη φωνολογία, τη μορφολογία, τη σύνταξη, τη σημασιολογία, την εύρεση λέξεων και την πραγματολογία. Οι καθολικοί ποσοδείκτες εμπίπτουν τόσο στη σύνταξη όσο και τη σημασιολογία και την πραγματολογία. Δεδομένου λοιπόν ότι αποτελεί μια περιοχή υπό- διερεύνηση, θεωρήθηκε ενδιαφέρον να εξετασθεί το φαινόμενο της ποσοτικοποίησης σε παιδιά με ΕΓΔ.Σκοπός της παρούσας ερευνητικής εργασίας λοιπόν είναι να γίνει μια αξιολόγηση της κατανόησης του καθολικού ποσοδείκτη κάθε και ο κάθε σε παιδία Δημοτικού με ΕΓΔ. Η σύγκριση θα γίνει με παιδιά τυπικής ανάπτυξης, με στόχο να φανεί η κατανόηση τους αλλά και η διαφοροποίηση μεταξύ κάθε και ο κάθε και από τις δύο ομάδες. Στο κεφάλαιο 1, αναλύεται η Ειδική γλωσσική διαταραχή(ΕΓΔ), όπου γίνεται αναφορά στα γενικά χαρακτηριστικά της, τις θεωρίες σχετικά με αυτήν, την αιτιολογία και τα γλωσσικά χαρακτηριστικά της. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύονται οι ποσοδείκτες σε καθολικούς και υπαρκτικούς. Εκτενής αναφορά γίνεται στον ποσοδείκτη κάθε- ο κάθε, ενώ στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται μια συγκριτική θέαση της ΕΓΔ και των ποσοδεικτών. Στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύεται το πείραμα με ανάλυση των εργαλείων, των συμμετεχόντων, της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων. Τέλος στο πέμπτο κεφάλαιο πραγματοποιείται μια συζήτηση των αποτελεσμάτων για την εξαγωγή συμπερασμάτων.
Λέξεις Κλειδιά: Ειδική Γλωσσική Διαταραχή
Παιδιά δημοτικού
Καθολικοί ποσοδείκτες
Κατανόηση
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2017
Δικαιώματα: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Επιστήμες των Διαταραχών της Επικοινωνίας (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
DalakouraKaterinaMsc2017.pdf1.68 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons