Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/20528
Συγγραφέας: Μαυρίδου, Μαρία- Αικατερίνη
Τίτλος: Ο Αυτοπροσδιορισμός σε Σχέση με τις Επιλογές μαθητών Β/θμιας εκπαίδευσης με Ήπια Νοητική Αναπηρία και με Αυτισμό στην Ελλάδα.
Αλλοι τίτλοι: Self-determination in relation to decision choice-making of secondary school students with Intellectual disability and autism in Greece.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2017
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ειδική Αγωγή, Εκπαίδευση και Αποκατάσταση
Επόπτης Καθηγητής: Καρτασίδου, Λευκοθέα
Περίληψη: Τις τελευταίες δεκαετίες, η έννοια του αυτοπροσδιορισμού των ατόμων με νοητική αναπηρία και αναπτυξιακές διαταραχές, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ερευνητών, τόσο σε ερευνητικό όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο. Ο αυτοπροσδιορισμός αποτελεί έναν από τους βασικότερους συντελεστές της ποιότητας ζωής, δομικό χαρακτηριστικό του οποίου αποτελεί η ικανότητα της επιλογής. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, τα άτομα με νοητική αναπηρία και αναπτυξιακές διαταραχές έχουν λιγότερες ευκαιρίες επιλογής και έκφρασης προτιμήσεων από ότι αυτά με τυπική ανάπτυξη. Στην πλειοψηφία, τρίτοι καθορίζουν και λαμβάνουν αποφάσεις για τη ζωή τους. Στόχος της παρούσας ερευνητικής εργασίας είναι η μελέτη της σχέσης αυτοπροσδιορισμού και επιλογών σε μαθητές β’ βαθμιας εκπαίδευσης με ήπια νοητική αναπηρία και με αυτισμό. Για το σκοπό αυτό, έγινε χρήση των ερωτηματολογίων “The Arc’s Self-Determination Scale (SDS)” και ʻʻThe Choice Questionnaire: A scale to assess choices exercised by adults with intellectual disabilityˮ, σε δείγμα 50 συμμετεχόντων. Τα αποτελέσματα έδειξαν περιορισμένες επιλογές τόσο στους συμμετέχοντες με ήπια νοητική αναπηρία, όσο και σε αυτούς με αυτισμό λόγω των χαμηλών επιπέδων αυτοπροσδιορισμού τους. Η ηλικία φαίνεται ότι επηρεάζει τις επιλογές των συμμετεχόντων με ήπια νοητική αναπηρία, καθώς όσο αυξάνεται η ηλικία τους, τόσο αυξάνονται και οι επιλογές που κάνουν.
Λέξεις Κλειδιά: Αυτοπροσδιορισμός
Νοητική αναπηρία
Αυτισμός
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία-Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2017.
Δικαιώματα: Attribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Ειδική Αγωγή, Εκπαίδευση και Αποκατάσταση (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
MauridouMariaAikateriniMsc2017.pdf912.96 kBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons