Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/20472
Συγγραφέας: Μαυρίδου, Κορνηλία
Τίτλος: Διαχείριση των συγκρούσεων με τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας: ο ρόλος του σχολικού ηγέτη
Ημερομηνία Έκδοσης: 2017
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Επόπτης Καθηγητής: Καραβάκου, Βασιλική
Περίληψη: Η παρούσα έρευνα εξετάζει το φαινόμενο των συγκρούσεων εντός των σχολικών οργανισμών. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών και των διευθυντικών στελεχών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που υπηρετούν στον Νομό Κιλκίς για τη συχνότητα εμφάνισης των συγκρούσεων, τους λόγους των συγκρούσεων ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας και το ρόλο του σχολικού ηγέτη στη διαχείρισή τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι διαφορετικές αντιλήψεις, η προσωπικότητα των εκπαιδευτικών, η σύγχυση ρόλων και επικάλυψη αρμοδιοτήτων, το κακό σχολικό κλίμα, η έλλειψη εμπιστοσύνης και επικοινωνίας, καθώς και το στυλ ηγεσίας, αποτελούν τους παράγοντες εκείνους που οδηγούν σε συγκρούσεις εντός της σχολικής μονάδας στην οποία υπηρετούν οι ερωτηθέντες. Επίσης, βρέθηκε πως οι συγκρούσεις εντός των σχολικών μονάδων επιφέρουν τόσο θετικές, όσο και αρνητικές συνέπειες. Επιπρόσθετα, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε πως ο διευθυντής αντιμετωπίζει με αποτελεσματικό τρόπο τις συγκρούσεις που προκύπτουν στη σχολική μονάδα και είναι αποτελεσματικός στην επίλυση συγκρούσεων. Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η αλλαγή νομοθεσίας για τα καθήκοντα του διευθυντή, οι συχνές συνεδριάσεις του συλλόγου διδασκόντων, αναφέρθηκαν από τους εκπαιδευτικούς ως τρόποι επίτευξης μίας αποτελεσματικής αντιμετώπισης των συγκρούσεων.
Λέξεις Κλειδιά: Σχολικός οργανισμός
Συγκρούσεις
Επικοινωνία
Σχολικό κλίμα
Διευθυντής-ηγέτης
Σχολική κουλτούρα
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2017.
Δικαιώματα: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
MauridouKorniliaMsc2017.pdf2.31 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons