Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/20425
Author: Μίσιου, Πετρούλα
Title: Η επιμόρφωση ως μέσο για την επαγγελματική ανάπτυξη: η περίπτωση των προϊσταμένων σχολικών μονάδων προσχολικής αγωγής του νομού Θεσσαλονίκης.
Date Issued: 2017
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Supervisor: Βαλκάνος, Ευθύμιος
Abstract: Τα τελευταία χρόνια δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην επαγγελματική ανάπτυξη και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών προσχολικής αγωγής, καθώς μεγάλος αριθμός ερευνών και μελετών υποστηρίζουν ότι η προσχολική αγωγή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών. Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας ήταν να διερευνήσει τις απόψεις των προϊσταμένων σχολικών μονάδων προσχολικής αγωγής του νομού Θεσσαλονίκης σχετικά με τη σημασία της επιμόρφωσης στην επαγγελματική τους ανάπτυξη. Πραγματοποιήθηκε ποσοτική έρευνα με τη χρήση ερωτηματολογίου που στηρίχθηκε σε δύο ερωτηματολόγια του ΟΟΣΑ που χρησιμοποιήθηκαν για την έρευνα TALIS (Teaching and Learning International Survey). Στην παρούσα έρευνα, η επιλογή του δείγματος έγινε από τους/τις προϊσταμένους/νες σχολικών μονάδων προσχολικής αγωγής του νομού Θεσσαλονίκης (πληθυσμός αναφοράς). Στο Νομό Θεσσαλονίκης υπάρχουν συνολικά 426 προϊστάμενοι/νες για το σχολικό έτος 2016-2017 . Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αν και οι συμμετέχουσες βιώνουν μεγάλη πίεση χρόνου και άγχος προκειμένου να εκπληρώσουν και τα διοικητικά και τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα θεωρούν ότι μπορούν εξίσου αποτελεσματικά να τα εκπληρώσουν και έχουν άνω του μέσου όρου επάρκεια γνώσεων και ικανοτήτων για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εργασίας τους. Τα πιο σημαντικά εμπόδια σύμφωνα με τις συμμετέχουσες είναι ότι η επαγγελματική ανάπτυξη είναι πολύ ακριβή, ότι υπάρχει έλλειψη υποστήριξης των εργαζομένων και δεν επιτρέπει το πρόγραμμα εργασίας τους την επαγγελματική τους ανάπτυξη. Ο πιο σημαντικός παράγοντας επίδρασης της συνολικής επαγγελματικής ανάπτυξης των προϊσταμένων προσχολικών μονάδων είναι οι συνθήκες εργασίας. Όσο πιο θετική είναι η στάση αυτών ως προς τις συνθήκες εργασίας, τόσο πιο πιθανό να έχουν καλύτερη επαγγελματική ανάπτυξη. Τέλος η ηλικία επηρεάζει το βαθμό επιμόρφωσης και επαγγελματικής ανάπτυξη των προϊσταμένων. Τα αποτελέσματα της έρευνας καλύπτουν το κενό που υπάρχει στη βιβλιογραφία και προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σχεδιασμό προγραμμάτων επαγγελματικής ανάπτυξης και επιμόρφωσης προϊσταμένων σχολικών μονάδων προσχολικής αγωγής. Λέξεις κλειδιά: Επαγγελματική ανάπτυξη, επιμόρφωση, προϊστάμενοι/νες προσχολικής αγωγής.
Keywords: Επαγγελματική ανάπτυξη
Information: Διπλωματική εργασία- Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2017
Rights: CC0 1.0 Παγκόσμια
Appears in Collections:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
MisiouPetroulaMsc2017.pdf1.36 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons