Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/20403
Author: Ζιώγα, Χρυσούλα
Title: Αξιοποίηση συνεργατικών εργαλείων WEB 2.0 στη διδασκαλία της γλώσσας στην Ε δημοτικού: ανάπτυξη επιχειρηματολογικού λόγου
Date Issued: 2017
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Supervisor: Μπίκος, Κωνσταντίνος
Abstract: Η επιχειρηματολογία ως μια διαδικασία υποστήριξης ή αντίκρουσης μιας θέσης, με στόχο να πείσουμε για την ορθότητα των απόψεων μας ενισχύει τόσο την απόκτηση γνώσεων σχετικά με το αντικείμενο διδασκαλίας του γλωσσικού μαθήματος, όσο και τις δεξιότητες κατανόησης και επίλυσης προβλημάτων γραπτού λόγου. Οι μαθητές/τριες του Δημοτικού δυσκολεύονται ιδιαίτερα στην ανάπτυξη και την παραγωγή γραπτού λόγου και ειδικότερα στην ανάπτυξη επιχειρηματολογίας καθώς είναι μια απαιτητική και πολύπλοκη δραστηριό-τητα. Η χρήση της τεχνολογίας όπως προκύπτει από τη βιβλιογραφία, μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη του επιχειρηματολογικού λόγου μέσω συνεργατικών δραστηριοτήτων. Α-ντικείμενο της παρούσας εργασίας ήταν η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας ενός προ-γράμματος συνεργατικής επιχειρηματολογίας με αξιοποίηση διαδικτυακού εργαλείου στο μάθημα της Γλώσσας Ε΄ Δημοτικού. Δευτερεύοντες στόχους αποτέλεσαν η καταγραφή των απόψεων των συμμετεχόντων σχε-τικά με το πρόγραμμα και η συνεργασία τους σε αυτό καθώς και η αλληλεπίδραση και η συνεισφορά τους στο περιβάλλον του προγράμματος. Στην έρευνα συμμετείχαν 23 μαθη-τές/τριες Ε’ τάξης Δημοτικού σχολείου της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα περιε-λάμβανε 6 μαθήματα με δραστηριότητες κατασκευής, κριτικής και συγγραφής επιχειρημά-των και αντεπιχειρημάτων σε ομάδες και για την εφαρμογή τους χρησιμοποιήθηκε η διαδι-κτυακή πλατφόρμα Google Docs. Πριν την έναρξη της έρευνας μετρήθηκε η απόδοση των συμμετεχόντων στη συγγραφή επιχειρηματολογικού κειμένου με τη χρήση πενταβάθμιας ρουμπρίκας που αναπτύχθηκε. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος επαναλήφθηκε η ίδια μέτρηση και καταγράφηκαν οι απόψεις των μαθητών/τριων με συμπλήρωση ερωτημα-τολογίου. Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε στατιστικά σημαντική βελτίωση της από-δοσης των μαθητών/τριών στην παραγωγή επιχειρηματολογικού λόγου και η ικανοποίησή τους από τη συνεργατική διδασκαλία μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Συμπεραίνεται ότι η χρήση διαδικτυακής πλατφόρμας μπορεί να συνεισφέρει στη βελτίωση των δεξιοτήτων συγγραφής επιχειρηματολογικού λόγου σε μαθητές/τριες Ε΄ Δημοτικού οι οποίοι σε κατάλληλες συνθήκες μπορούν να συνεργαστούν και να συνεισφέρουν για ένα κοινό σκοπό προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα η ομάδα τους.
Keywords: Επιχειρηματολογία
Συνεργατική γραφή
Google Docs
Information: Μεταπτυχιακή Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2017
Appears in Collections:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ZiogaChrysoulaMsc2017.pdf2.01 MBAdobe PDFView/Open


Items in Psepheda are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.