Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/20318
Συγγραφέας: Χρυσάφη, Βασιλική
Τίτλος: Κριτική και συγκριτική θεώρηση των σκοπών των προγραμμάτων σπουδών μουσικής αναφορικά με το ιστορικό-εκπαιδευτικό πλαίσιο: (1969-1990)
Ημερομηνία Έκδοσης: 2017
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Μουσικές Τέχνες
Επόπτης Καθηγητής: Στάμου, Λελούδα
Περίληψη: Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η περιγραφή και συγκριτική θεώρηση των σκοπών και των γενικών στόχων των προγραμμάτων σπουδών μουσικής για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1969-1990. Ειδικότερα έγινε κριτική αποδόμηση και συγκριτική θεώρηση των σκοπών και γενικών στόχων του κάθε προγράμματος σε συνάρτηση και με το κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό πλαίσιό τους. Αξίωμα για την εκπόνηση της εργασίας αποτέλεσε η επιστημονική θέση ότι τα προγράμματα σπουδών δεν σχεδιάζονται εν κενώ, δηλαδή ανεξάρτητα από το κοινωνικό, πολιτισμικό και πολιτικό τους συγκείμενο (Μπουζάκης, 1994). Η μέθοδος που ακολουθήθηκε ήταν η ποιοτική έρευνα στα προγράμματα σπουδών μουσικής σε όλες τις τάξεις του δημοτικού σχολείου. Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος προέκυψε από το ερώτημα του κατά πόσο και με ποιο τρόπο το ιστορικό πλαίσιο επηρεάζει τον σχεδιασμό των προγραμμάτων σπουδών στο μάθημα της μουσικής. Η διαχρονική συγκριτική μελέτη προγραμμάτων σπουδών επιδιώκει να συμβάλλει με γόνιμο και δημιουργικό τρόπο στην περαιτέρω εξέλιξη και ανάπτυξή τους καθώς και σε μελλοντικό σχεδιασμό τους. Η παρούσα εργασία καλείται να συνεισφέρει στην κάλυψη του βιβλιογραφικού κενού που εντοπίζεται στο ερευνητικό πεδίο της διαχρονικής συγκριτικής μελέτης προγραμμάτων.
Λέξεις Κλειδιά: Πρόγραμμα σπουδών
Μουσική εκπαίδευση
Συγκριτική θεώρηση
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2017.
Δικαιώματα: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Μουσικές Τέχνες (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ChrysaphiVasilikiMsc2017.pdf1 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons