Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/19873
Τίτλος: Η διπλωματική επαναπροσέγγιση ΗΠΑ και Κούβας από τη διακυβέρνηση Obama: η ρεαλιστική αναθεώρηση του δόγματος Monroe στη μεταψυχροπολεμική εποχή.
Συγγραφείς: Πατσαρός, Iωάννης
Λέξεις-Κλειδιά: Obama
Κούβα
Monroe
Ημερομηνία Έκδοσης: 2016
Εκδότης: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Επιτομή: Περισσότερα από είκοσι πέντε χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, διανύουμε μια περίοδο, όπου στο διεθνές περιβάλλον, κυριαρχούν παγκόσμιες προκλήσεις και απειλές, πολύ διαφορετικής φύσεως από αυτές που διαχρονικά οι μεγάλες δυνάμεις έπρεπε να αντιμετωπίσουν. Οι κύριοι διεθνείς δρώντες, και πρωτίστως η ηγεμονική δύναμη των ΗΠΑ, καλούνται πλέον να αντικρούσουν αναδυόμενους παράγοντες αστάθειας, που εμφανίζουν τελείως διαφορετικές δυναμικές και χαρακτηριστικά, απαιτώντας λύσεις που να ενέχουν καινοτομικό χαρακτήρα, αλλά και πολιτικές, που να βασίζονται σε στοιχεία ρεαλισμού και όχι σε παρωχημένες ιδεολογικές αντιλήψεις και ουτοπισμούς. Τα εσωτερικά οικονομικά αδιέξοδα, οι διεθνείς κρίσεις χρέους, η μετατόπιση του γεωπολιτικού επίκεντρου του κόσμου στον Ειρηνικό, ο πόλεμος στη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, οι γεωπολιτικές αλλαγές που αναμένεται να επιφέρει η κλιματική αλλαγή, η διεθνής τρομοκρατία, είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που βρέθηκε αντιμέτωπος ο Barack Obama, από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης του. Η προσπάθεια απεμπλοκής από την κατάσταση απομόνωσης και πολιτικών αδιεξόδων που είχαν περιέλθει οι ΗΠΑ, μετά από την επιθετική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του George Bush, καθώς και ο επανακαθορισμός των σχέσεων τους, με παραδοσιακά αντίπαλες δυνάμεις, ήταν από την αρχή στις στοχεύσεις του αμερικανού προέδρου. Στην κατεύθυνση αυτή, εντάσσεται και η επαναπροσέγγιση με την Κούβα, ως μια ευκαιρία δημοκρατικής αλλαγής από το αυταρχικό καθεστώς Castro, που σκοπό έχει να ωφελήσει και τις δυο χώρες. Η εργασία αυτή, μελετά τον ρόλο του προέδρου Obama στη πρόσφατη διπλωματική επαναπροσέγγιση των δυο χώρων, υπό το πρίσμα της αναθεώρησης του περίφημου δόγματος του απομονωτισμού, του προέδρου Monroe. Σκοπός της εργασίας αυτής είναι να μελετήσει τη σύγχρονη αλλά και τη διαχρονική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, απέναντι στο κράτος της Κούβας. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της διακυβέρνησης Obama από το 2009 μέχρι και σήμερα, παρατηρήθηκε μία σημαντική αλλαγή όσον αφορά στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, η οποία έγινε λιγότερο επιθετική και περισσότερο συνεργατική με τρίτα κράτη, με τα οποία παραδοσιακά οι ΗΠΑ είχαν τεταμένες ή εχθρικές σχέσεις. Ένα από αυτά τα κράτη αυτά είναι η Κούβα, η οποία αποτελεί μία χώρα στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
URI: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/19873
Δικαιώματα: CC0 1.0 Παγκόσμια
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΔΠΜΣ Διεθνείς Σχέσεις και Ασφάλεια (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
PatsarosIoannisMsc2016.pdf2.69 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons