Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/19870
Τίτλος: Η στρατηγική σημασία της Κριμαίας ως περίπτωση μελέτης στη ρωσική εξωτερική πολιτική: ιστορική και θεωρητική μελέτη για το στρατηγικό βάθος της Ρωσίας από το Μέγα Πέτρο και μετά.
Συγγραφείς: Γιαννούλος, Γεώργιος
Λέξεις-Κλειδιά: Κριμαία
Ημερομηνία Έκδοσης: 2016
Εκδότης: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Επιτομή: Η Ρωσία στα πρώτα χρόνια μετά το Ψυχρό Πόλεμο βίωσε μια πολυεπίπεδη κρίση ως συνέπεια της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης. Η άνοδος του Βλαντίμιρ Πούτιν στην εξουσία της χώρας το 2000 σήμανε μια νέα περίοδο για τη Ρωσία, η οποία σταδιακά επανέκαμψε χωρίς ωστόσο να ανακτήσει την ισχύ της Σοβιετικής Ένωσης. Τα επόμενα χρόνια, μέσα στο σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον, η Ρωσία προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τόσο την ταυτότητά της στο εσωτερικό, όσο τη θέση και το ρόλο της στο Διεθνές Σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ενέργεια της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας, η οποία στοχεύει στην προστασία των συμφερόντων της στο «εγγύς εξωτερικό» της και στη γεωπολιτική ανάσχεση του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και στην Ανατολική Ευρώπη. H περιοχή της Μαύρης Θάλασσας έχει εξελιχθεί σε ένα πεδίο ανταγωνισμού, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμόρφωση μιας νέας ισορροπίας δυνάμεων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης. Η γεωπολιτική «μεγάλη σκακιέρα» στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας αναδιατάσσεται, με τις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ από τη μία πλευρά, και τη Ρωσία από την άλλη, να επιδιώκουν να αναμορφώσουν τις επικαλυπτόμενες σφαίρες επιρροής τους στον απόηχο των εξελίξεων στην Κριμαία. Η παρούσα διατριβή αποτελεί μία μελέτη και κριτική της ρωσικής επέμβασης στην εξεταζόμενη περιοχή και η σπουδαιότητά της έγκειται στην ανάλυση των στοιχείων που συνθέτουν την στρατηγική σημασία της Κριμαίας στη ρωσική εξωτερική πολιτική.
Περιγραφή: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2016.
URI: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/19870
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΔΠΜΣ Διεθνείς Σχέσεις και Ασφάλεια (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
GiannoulosGeorgiosMsc2016.pdf2.56 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.