Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/19740
Συγγραφέας: Λίτσι, Γιοάν Ν.
Lici, Joan N.
Τίτλος: Χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι τραπεζών, μέθοδοι μέτρησης και πρόβλεψη πτώχευσης τραπεζών με τη χρήση της μεθόδου Camels: διερεύνηση στις ελληνικές συστημικές εμπορικές τράπεζες.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2016
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Λογιστική & Χρηματοοικονομική
Επόπτης Καθηγητής: Παπαδόπουλος, Δημήτριος Λ.
Περίληψη: Η παρούσα διπλωματική εργασία διεξήχθη στα πλαίσια του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών Λογιστικής και χρηματοοικονομικής. Σκοπός της είναι η χρηματοοικονομική ανάλυση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και συγκεκριμένα των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς, Alphabank και Eurobank, κατά τα ημερολογιακά έτη 2010-2015. Στην εργασία αυτή, αρχικά, γίνεται λόγος για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή το έργο και τις λειτουργίες των τραπεζών, το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους και τους εποπτικούς μηχανισμούς. Στη συνέχεια αφιερώνεται ένα κεφάλαιο στη σύντομη ανάλυση των χρηματοοικονομικών κινδύνων, που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ο πιο σημαντικός κίνδυνος από αυτούς θεωρείται ο πιστωτικός κίνδυνος, δηλαδή ο κίνδυνος αφερεγγυότητας των πελατών της, η πιθανότητα μερικών ή ολικών απωλειών από τις πιστοδοτήσεις που χορηγεί μια τράπεζα. Στο κεφάλαιο 3 αναλύεται διεξοδικά η έννοια του πιστωτικού κινδύνου, οι μέθοδοι μέτρησης και τα μοντέλα μέτρησης που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των πελατών. Βεβαίως, υπάρχει και ο κίνδυνος οικονομικής αποτυχίας και του ιδίου του ιδρύματος. Για το λόγο αυτό γίνεται έπειτα ανάλυση της έννοιας της οικονομικής αποτυχίας και διατυπώνονται οι χρηματοοικονομικές μέθοδοι πρόβλεψης πτώχευσης τραπεζών, με τη χρήση χρηματοοικονομικών δεικτών και ειδικότερα η μέθοδος CAMELS. Η εργασία αυτή δε περιορίζεται μόνο στην θεωρητική θεμελίωση των εννοιών αυτών, αλλά κάνει μια επισκόπηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ως προς τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι ίδιες οι τράπεζες για την αναγνώριση και έγκαιρη αντιμετώπιση του πιστωτικού κινδύνου που αναλαμβάνουν. Τέλος, εξετάζει τη φερεγγυότητα των ιδρυμάτων με τη χρήση της μεθόδου CAMELS, έχοντας αντλήσει οικονομικά στοιχεία από τις δημοσιευμένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις των υπό εξέταση ιδρυμάτων, όπως αυτές δημοσιεύονται στα πεδία της ενημέρωσης επενδυτών στις επίσημες ιστοσελίδες τους.
Λέξεις Κλειδιά: Χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι τραπεζών
Πιστωτικός κίνδυνος
Camels
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2016.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Λογιστική & Χρηματοοικονομική (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
LiciJoanNMsc2016.pdf1.73 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.