Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/19608
Author: Μουτιάγκα, Σοφία
Title: Η απόδοση νοήματος στην εργασία και η επίδρασή της στο εργασιακό στρες ελλήνων εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Date Issued: 2016
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή
Supervisor: Πλατσίδου, Μαρία
Abstract: Στην βιβλιογραφία υποστηρίζεται ότι η αίσθηση νοήματος στην εργασία συσχετίζεται με μια σειρά ευεργετικών επιδράσεων στην εργασιακή ζωή, μεταξύ των οποίων και το στρες. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν επίσης ότι η βίωση νοήματος στην εργασία επηρεάζεται από μια σειρά παραγόντων όπως το είδος του επαγγέλματος και η κουλτούρα, ενώ επηρεάζει τη συσχέτιση άλλων παραγόντων που επιδρούν δευτερογενώς στο εργασιακό στρες. Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένη την έξαρση του εργασιακού στρες διεθνώς, η παρούσα μελέτη προσπάθησε να διερευνήσει αν η βίωση νοήματος στην εργασία, επιδρά στο εργασιακό στρες μιας ιδιαίτερα νευραλγικής για την πρόοδο και ευημερία της κοινότητας ομάδας εργαζομένων, των εκπαιδευτικών. Εκτός αυτού ανίχνευσε τα επίπεδα εργασιακού νοήματος και εργασιακού στρες, προσδιόρισε την ένταση των παραγόντων εργασιακού στρες και αποτίμησε την επίδραση των δημογραφικών και εργασιακών χαρακτηριστικών του δείγματος τόσο στο εργασιακό στρες όσο και στη βίωση εργασιακού νοήματος. Στην έρευνα συμμετείχαν 199 εκπαιδευτικούς που υπηρετούσαν σε δημόσια Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια και Επαγγελματικά Λύκεια αστικών και ημιαστικών περιοχών της δυτικής Θεσσαλονίκης. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ένα ερωτηματολόγιο που στο πρώτο του μέρος περιλάμβανε ερωτήσεις δημογραφικών και εργασιακών στοιχείων, στο δεύτερο το ερωτηματολόγιο Νοήματος εργασίας των Steger, Dik και Duffy, (2012) και στο τρίτο το Ερωτηματολόγιο Εργασιακού Στρες των Εκπαιδευτικών του Αντωνίου, (2006). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι α) οι εκπαιδευτικοί εμφανίζουν μέτρια επίπεδα εργασιακού στρες με κυριότερη πηγή στρες τις πιέσεις συνεχούς προσαρμογής σε νέα δεδομένα, β) η βίωση νοήματος στην εργασία των εκπαιδευτικών ήταν υψηλή και οι ίδιοι υποστήριξαν ότι γνωρίζουν πώς να το ενισχύουν, γ) δεν ανιχνεύτηκε συσχέτιση του εργασιακού νοήματος με το συνολικό εργασιακό στρες, παρά μόνο αρνητική επίδρασή του (και μάλιστα αιτιώδης) στο στρες που βιώνει ο εκπαιδευτικός λόγω έλλειψης υποστήριξης του επαγγέλματός του, δ) από τα δημογραφικά και εργασιακά χαρακτηριστικά των εκπαιδευτικών, η ειδικότητα επιδρά στο εργασιακό νόημα (οι φιλόλογοι αποδίδουν περισσότερο νόημα στην εργασία τους) ενώ το φύλο και η ηλικία επιδρούν στο εργασιακό στρες (οι γυναίκες και οι νέοι εκπαιδευτικοί βιώνουν υψηλότερα επίπεδα στρες).
Keywords: Εργασιακό νόημα
Εργασιακό στρες
Καθηγητές Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2016.
Appears in Collections:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
MoutiagkaSophiaMsc2016.pdf1.65 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons