Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/19526
Συγγραφέας: Μαυρολαμπάδου, Σόνια
Τίτλος: Η κριτική σκέψη υπό το πρίσμα του Brookfield ως δεξιότητα ενός αποτελεσματικού και αποδοτικού ηγέτη – μάνατζερ
Ημερομηνία Έκδοσης: 2016
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή
Επόπτης Καθηγητής: Καραβάκου, Βασιλική
Περίληψη: Η σημερινή παγκόσμια οικονομία έχει δημιουργήσει ένα σύνθετο και δυναμικό περιβάλλον στο οποίο παρατηρούνται συνεχώς αλλαγές, οι οποίες δημιουργούν ένα κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας στους οικονομικούς οργανισμούς. Για αυτό οι περισσότερες επιχειρήσεις πρέπει να μάθουν να ανταγωνίζονται αποτελεσματικά, ώστε να επιτύχουν βιώσιμη ανάπτυξη. Έντονος ανταγωνισμός, νέες τεχνολογίες, διαφορές στη σύνθεση του εργατικού δυναμικού είναι οι σημαντικότερες αλλαγές που παρατηρούνται και που ασκούν έντονη επίδραση στη λειτουργία του οργανισμού. Οι σημερινοί οικονομικοί οργανισμοί για να ανταπεξέλθουν σε όλες αυτές τις προκλήσεις χρειάζονται μάνατζερς ικανούς να επιτελούν διάφορους ρόλους και κυρίως να είναι ηγέτες. Ως ηγέτες, οι μάνατζερς προσφέρουν παρακίνηση, όραμα και συμβάλλουν στην επίτευξη προσωπικών και οργανωσιακών στόχων. Ωστόσο, για να είναι αποδοτικοί και αποτελεσματικοί πρέπει να διαθέτουν ένα σύνολο από δεξιότητες: τεχνικές, επιχειρηματικές, διαπροσωπικές, γνωστικές και κυρίως κριτική σκέψη. Η κριτική σκέψη προβάλλεται ως αυτή που βοηθάει το μάνατζερ να κατανοήσει την πολυπλοκότητα των καταστάσεων, να αξιολογήσει την υπάρχουσα κατάσταση, να αναπτύξει ενναλακτικές λύσεις. Η παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζει την κριτική σκέψη ως δεξιότητα του αποτελεσματικού μάνατζερ – ηγέτη αξιοποιώντας το μοντέλο της κριτικής σκέψης του Stephen Brookfield στις ακόλουθες περιοχές δράσης: δημιουργικότητα, αμφισβήτηση παγιωμένων ή παραδοσιακών μορφών σκέψης και ανάληψη νέων μορφών λήψης απόφασης ή επίλυσης προβλημάτων, αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων και νέων μορφών αξιολόγησης. Ο Stephen Brookfield παρέχει μια χρήσιμη ανάλυση της φύσης και της χρήσης της κριτικής σκέψης, την προβάλλει ως μια διαδικασία που εκδηλώνεται στον εργασιακό χώρο και συνοψίζει τη συμβολή αυτής στην αποτελεσματική διοίκηση. Διατυπώνει με σαφήνεια τα στάδια από τα οποία θα περάσει ο μάνατζερ, ώστε να γίνει κριτικός στοχαστής και τα οφέλη που θα προκύψουν από αυτή τη διαδικασία. Παρουσιάζει την κριτική σκέψη ως μια θετική και παραγωγική δραστηριότητα που οδηγεί το μάνατζερ στο να γίνει δημιουργικός, να απελευθερωθεί από τους συνηθισμένους τρόπους σκέψης, να αποκτήσει ευρύτητα σκέψης, να είναι ανοιχτόμυαλος, να καταλάβει τις λογικές συνδέσεις μεταξύ των ιδεών, να προσδιορίσει τη σχετικότητα και τη σημασία των επιχειρημάτων, να ανιχνεύσει τις ασυνέπειες ή τα λάθη στο συλλογισμό και να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις. Μέσα από την παρούσα εργασία αναδεικνύεται η κριτική σκέψη ως απαραίτητη δεξιότητα στην εκτέλεση σημαντικών λειτουργιών, όπως είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός, η ανάληψη επιχειρηματικού κινδύνου, η λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων, η δημιουργική επίλυση προβλημάτων, η βελτίωση της παραγωγικότητας σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Επίσης, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα διδασκαλίας της τόσο εντός των πανεπιστημίων όσο και εντός των οικονομικών οργανισμών.
Λέξεις Κλειδιά: Μάνατζερ – ηγέτης
Κριτική σκέψη
Οικονομικοί οργανισμοί
Αποτελεσματική διοίκηση
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2016.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
MavrolampadouSoniaMsc2016.pdf.pdf1.33 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.