Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/19483
Συγγραφέας: Κόμματου, Ιωάννα
Τίτλος: Τα μειονοτικά δικαιώματα ως ζήτημα κρατικής ασφάλειας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη: case study: τουρκική μειονότητα στη Βουλγαρία.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2016
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Οικονομική και Πολιτική Διακυβέρνηση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη
Επόπτης Καθηγητής: Τσιμπιρίδου, Φωτεινή
Περίληψη: Η παρούσα εργασία εξετάζει τις μειονότητες, τα δικαιώματά τους και τον τρόπο, με τον οποίο τα κράτη τις αντιμετωπίζουν στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ως ζήτημα κρατικής ασφάλειας. Οι μειονότητες αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο και σημαντικό πρόβλημα στις χώρες, όπου ζουν. Το νόημα του όρου μειονότητα δεν περιλαμβάνεται σε κανένα επίσημο κείμενο καθόσον δεν υπάρχει ομοφωνία των κρατών στη διατύπωσή του. Τα μειονοτικά δικαιώματα καθορίζονται σε επίσημα κείμενα των Διεθνών Οργανισμών, οι οποίοι είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, σε παγκόσμιο επίπεδο και το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και προασπίζουν τα δικαιώματα αυτά. Στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης επικράτησαν ολοκληρωτικά κομμουνιστικά καθεστώτα για μακρό χρονικό διάστημα και η επανεμφάνιση του εθνικισμού μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού οδήγησε σε εθνικιστικές συγκρούσεις τα κράτη, που προέκυψαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και της Σοβιετικής Ένωσης. Οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν τις μειονότητες θέτοντας ως προτεραιότητα την κρατική ασφάλεια και παραχωρούν σε αυτές, όσα δικαιώματα προβλέπονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις, χωρίς να επιτρέπουν τη διεκδίκηση εδαφικής αυτονομίας, για να αποφύγουν μελλοντικά προβλήματα. Τα μειονοτικά ζητήματα στις παραπάνω χώρες αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας και μελέτης πολλών ειδικών επιστημόνων σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει και την περίπτωση της τουρκικής μειονότητας στη Βουλγαρία, ως εθνικής και θρησκευτικής (μουσουλμανικής) και ειδικότερα τη στάση του Βουλγαρικού κράτους, καθώς και της βουλγαρικής πλειονότητας έναντι αυτής και αντίστοιχα τη στάση της μειονότητας έναντι του κράτους και της πλειονότητας. Η τουρκική μειονότητα αντιμετωπίζεται από τη Βουλγαρία ως ένα σημαντικό πρόβλημα κρατικής ασφάλειας αλλά και με σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων, από την πλευρά της δε η τουρκική μειονότητα τηρεί μία προσεκτική στάση, χωρίς να διεκδικεί εδαφική αυτονομία και χωρίς να προκαλεί εντάσεις.
Λέξεις Κλειδιά: Μειονοτικά δικαιώματα
Ζητήματα κρατικής ασφάλειας
Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2016.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:Οικονομική και Πολιτική Διακυβέρνηση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
KommatouIoannaMsc2016.pdf675.72 kBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons