Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/19440
Συγγραφέας: Σαριδάκη, Σοφία
Τίτλος: Το πανεπιστήμιο ως φορέας διά βίου μάθησης σε σχέση με την αντιληπτή απασχολησιμότητα των εκπαιδευομένων: η περίπτωση της Δομής Διά Βίου Μάθησης του Α.Π.Θ.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2016
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή
Επόπτης Καθηγητής: Παπαβασιλείου, Ιωάννα
Περίληψη: Η παρούσα έρευνα αποσκοπεί στην εξέταση βασικών ζητημάτων αναφορικά με τον ρόλο του πανεπιστημίου ως φορέα διά βίου μάθησης. Πιο συγκεκριμένα, διερευνά την επίδραση των προγραμμάτων διά βίου μάθησης (ΔΒΜ) του πανεπιστημίου στην αντιληπτή απασχολησιμότητα των συμμετεχόντων σε αυτά και εστιάζει στους παράγοντες που προάγουν ή παρεμποδίζουν αυτήν τη σχέση και σε στοιχεία που χρειάζεται να βελτιωθούν. Γι’ αυτό εξετάζει ως περίπτωση τη Δομή ΔΒΜ του Α.Π.Θ. και έξι προγράμματα που αυτή παρέχει, τρία αποκλειστικά για πτυχιούχους και τρία ανοικτά για το ευρύ κοινό. Στην ποιοτική αυτή έρευνα αξιοποιήθηκε η προσέγγιση της εμπειρικά θεμελιωμένης θεωρίας (ΕΘΘ) σε όλα τα στάδια της ερευνητικής διαδικασίας. Στην προκαταρκτική φάση, συγκεντρώθηκε ένα πρώτο σύνολο δεδομένων μέσω 6 διαπροσωπικών εις βάθος συνεντεύξεων με τους επιστημονικά υπευθύνους των προγραμμάτων. Κατά την κύρια φάση της έρευνας πραγματοποιήθηκαν 21 ημιδομημένες τηλεφωνικές συνεντεύξεις με συμμετέχοντες/ουσες στα προγράμματα. Μέσα από μια διαδικασία συνεχούς ανάλυσης και επαγωγικής κωδικοποίησης των δεδομένων, προέκυψε μια θεωρία που βασίζεται στις εμπειρίες και τις απόψεις των συμμετεχόντων/ουσών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα εξεταζόμενα προγράμματα ΔΒΜ επηρέασαν τις τρεις διαστάσεις της απασχολησιμότητάς τους, δηλαδή την επαγγελματική ταυτότητα, την προσωπική προσαρμοστικότητα και το ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο. Οι συμμετέχοντες/ουσες τόνισαν τη σημασία του πανεπιστημίου ως φορέα ΔΒΜ. Κατά την άποψή τους, τα πανεπιστήμια θα πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη εξωστρέφεια απέναντι στην κοινότητα και την αγορά εργασίας. Υλοποιώντας εξειδικευμένα προγράμματα και παρέχοντας επικαιροποιημένες γνώσεις, μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες περισσότερων πολιτών και να προωθήσουν την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Αυτή η μελέτη, ως η πρώτη προσπάθεια διερεύνησης με βάση την ΕΘΘ της σχέσης ανάμεσα σε προγράμματα ΔΒΜ ελληνικών πανεπιστημίων και στην αντιληπτή απασχολησιμότητα των εκπαιδευομένων, επιδιώκει να συνεισφέρει στην εξελισσόμενη επιστημονική συζήτηση αναφορικά με τον ρόλο που τα πανεπιστήμια μπορούν ή θα πρέπει να έχουν ανταποκρινόμενα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και την κοινωνική ανάπτυξη.
Λέξεις Κλειδιά: Διά βίου μάθηση
Πανεπιστήμιο
Αντιληπτή απασχολησιμότητα
Επαγγελματική ταυτότητα
Ανθρώπινο κεφάλαιο
Κοινωνικό κεφάλαιο
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2016.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
SaridakiSophiaMsc2016.pdf1.93 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons