Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/19434
Συγγραφέας: Παπαθεοδώρου, Ευγενία
Τίτλος: Αξιολόγηση της κατανόησης των κλασμάτων μαθητών Ε’ και Στ’ δημοτικού με τυπική ανάπτυξη και μαθητών με ήπιες εκπαιδευτικές ανάγκες: είδη γνώσης και τρόποι αναπαράστασης.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2016
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή
Επόπτης Καθηγητής: Αγαλιώτης, Ιωάννης
Περίληψη: Η παρούσα έρευνα πραγματοποιήθηκε με στόχο τη διερεύνηση της κατανόησης των εννοιών και διαδικασιών που αφορούν τα κλάσματα σε μαθητές δημοτικού με ήπιες εκπαιδευτικές ανάγκες και τυπική ανάπτυξη. Ζητήθηκε από 187 μαθητές συνολικά να απαντήσουν στις ερωτήσεις τριών αυτοσχέδιων εργαλείων, βασισμένων στα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών, σε φάσεις ανάλογα με την επίδοσή τους. Τα τεστ είχαν ουσιαστικά έξι μεταβλητές, αφού διέφεραν ως προς τα είδη της γνώσης (εννοιολογικό-διαδικαστικό) και ως προς τους τρόπους αναπαράστασης (σύμβολα, σχήματα, αντικείμενα). Ακολουθήθηκε δηλαδή η αντίστροφη ταξινομία, από το δυσκολότερο προς το ευκολότερο μέσο αναπαράστασης, ώστε να αναδειχθεί το πεδίο στο οποίο συναντώνται οι περισσότερες δυσκολίες. Διαπιστώθηκε ότι τα κλάσματα δυσκολεύουν την πλειονότητα των μαθητών, με τους μαθητές με ήπιες εκπαιδευτικές ανάγκες να αντιμετωπίζουν πρόσθετες δυσκολίες. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη σχέση εννοιολογικής-διαδικαστικής γνώσης, στην επίδραση των αναπαραστατικών συστημάτων και στα είδη των λαθών σε κάθε είδος άσκησης.
Λέξεις Κλειδιά: Ήπιες μαθησιακές δυσκολίες
Μαθητές δημοτικού σχολείου
Κλάσματα
Εννοιολογική γνώση
Διαδικαστική γνώση
Τρόπος αναπαράστασης
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία-Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2016.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
PapatheodorouEugeniaMsc2016.pdf3.15 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons