Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/19277
Author: Χαλούλη, Μαρία
Title: Μετάβαση στην ενήλικη ζωή ατόμων με αναπηρία: γνώσεις και δεξιότητες εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Alternative Titles: Transition to adulthood of individuals with disability: knowledge and skills of special secondary educators.
Date Issued: 2016
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή
Supervisor: Καρτασίδου, Λευκοθέα
Abstract: Η παρούσα εργασία πραγματεύεται το θέμα της μετάβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες στην ενήλικη ζωή. Με δεδομένα πρώτον το βαθμό σπουδαιότητας ενός τέτοιου ζητήματος γενικότερα, αλλά κυρίως στην Ειδική Αγωγή, και δεύτερον την ολοκληρωτική απουσία ερευνητικής ή βιβλιογραφικής διερεύνησης για την ελληνική πραγματικότητα, η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος είναι αποφασιστικής σημασίας. Στην κατεύθυνση αυτή διερευνήθηκε αρχικά στην ξενόγλωσση βιβλιογραφία το ζήτημα της μετάβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες ως προς τη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τις δεξιότητες μετάβασης. Στη συνέχεια εξετάστηκαν οι απόψεις των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής για το συγκεκριμένο θέμα στη διεθνή βιβλιογραφία, προκειμένου να συσχετιστούν με τις αντίστοιχες της συγκεκριμένης μελέτης. Σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας είναι η εξέταση των απόψεων των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τη μετάβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες στην ενήλικη ζωή. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού συλλέχθηκαν μέσω ερωτηματολογίων οι απόψεις 50 εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των νομών Θεσσαλονίκης, Σερρών και Βόλου. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ως σημαντικές τις δεξιότητες μετάβασης των ατόμων με αναπηρία στην ενήλικη ζωή, όμως δε θεωρούν ότι τις κατέχουν στον ίδιο βαθμό. Επιπλέον, οι γυναίκες εκπαιδευτικοί συγκριτικά με τους άντρες θεωρούν σημαντικότερες κάποιες δεξιότητες μετάβασης. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε ΕΕΕΕΚ σε σχέση με εκείνους που υπηρετούν σε ΤΕΕ φαίνεται να αξιολογούν ως σημαντικότερες κάποιες δεξιότητες μετάβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες στην ενήλικη ζωή.
Keywords: Μετάβαση
Ενήλικη ζωή
Άτομα με αναπηρία
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2016.
Appears in Collections:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ChalouliMariaMsc2016.pdf907.7 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons