Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/18678
Συγγραφέας: Καμπουροπούλου, Ευθαλία
Τίτλος: H επίδραση του «e-mentor» σε επιμορφούμενους εκπαιδευτικούς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στην ενίσχυση της διδακτικής τους ικανότητας στη διδασκαλία της νέας ελληνικής ως ξένης γλώσσας.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2015
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής
Επόπτης Καθηγητής: Βαλκάνος, Ευθύμιος
Περίληψη: Τα τελευταία χρόνια η ευρεία εφαρμογή του mentoring σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως στη διοίκηση επιχειρήσεων αλλά και στο χώρο της εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με την εμφάνιση πληθώρας εξ αποστάσεως προγραμμάτων (e-learning programs) συνέβαλε στη δημιουργία μιας νέας μορφής mentoring, του e-mentoring, τη χρήση δηλαδή ηλεκτρονικών μέσων για την παροχή συμβούλευσης, καθοδήγησης και επαγγελματικής-ψυχοκοινωνικής στήριξης καταργώντας την έννοια της γεωγραφικής απόστασης, του χώρου, του χρόνου, αλλά και των κοινωνικών διακρίσεων εις βάρος των μειονοτικών ομάδων. Η παρούσα εργασία διερευνά στο πλαίσιο του προγράμματος «Δίαυλος», που διεξήχθη από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ), αρχικά αν ο «e-mentor» μπορεί να βελτιώσει την διδακτική ικανότητα για τη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας ως δεύτερης ξένης γλώσσας των επιμορφούμενων διδασκόντων, που προέρχονται από χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. και κατά δεύτερον αν η διαδικασία του «mentoring» είναι μια θετική εμπειρία για τους διδάσκοντες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν βασίζονται σε ημι-δομημένες συνεντεύξεις μέσω «Skype» με δώδεκα διδάσκοντες την ελληνική γλώσσα ως ξένη γλώσσα, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Από τη θεματική ανάλυση του περιεχομένου των συνεντεύξεων προέκυψε πως ο e-mentor μέσω των συμβουλών, των γνώσεων και της ψυχολογικής στήριξης, που παρέχει στους διδάσκοντες την ελληνική γλώσσα ως δεύτερη ξένη γλώσσα συμβάλλει στη βελτίωση της διδακτικής τους ικανότητας. Επίσης, σημειώθηκε από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα πως η διαδικασία του e-mentoring ήταν γι’ αυτούς ωφέλιμη, τόσο σε γνωστικό όσο και σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο με την ενίσχυση ή και επικαιροποίηση των γνώσεων τους και την απόκτηση αυτοπεποίθησης ως προς το αντικείμενο εργασίας τους.
Λέξεις Κλειδιά: e-Mentoring
Επιμόρφωση εκπαιδευτικών
Ελληνική γλώσσα ως δεύτερη ξένη γλώσσα
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2015.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
KampouropoulouEuthaliaMsc2015.pdf1.4 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα
KampouropoylouEuthalia_errata.pdf80.17 kBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons