Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/18654
Τίτλος: Διεθνές οικονομικό σύστημα: άμεσες ξένες επενδύσεις: αλλαγές και αποτελέσματα στην διακυβέρνηση της παγκόσμιας οικονομίας, στο σύστημα κατανομής πόρων και ευημερίας στα συμμετέχοντα κράτη.
Συγγραφείς: Κλώκα, Σταυρούλα
Λέξεις-Κλειδιά: Άμεσες ξένες επενδύσεις
Ημερομηνία Έκδοσης: 2015
Εκδότης: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Επιτομή: Οι άμεσες ξένες επενδύσεις αποτελούν χαρακτηριστικό της σύγχρονης παγκόσμιας οικονομίας και σημαίνουν τον συνεχώς αυξανόμενο ρόλο των πολυεθνικών επιχειρήσεων και την εξάρτηση των εθνικών οικονομιών από αυτές. Η πολυεθνική επιχείρηση αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στην μορφή των επιχειρήσεων και η επέκτασή της απαιτεί την ύπαρξη ορισμένων χαρακτηριστικών της αγοράς και της οικονομίας γενικότερα. Οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στο μικρό χρονικό διάστημα της ύπαρξής τους, όχι μόνο κατάφεραν να μετασχηματίσουν τις οικονομίες τους- η Σλοβενία και η Κροατία κατάφεραν να γίνουν μέλη της ΕΕ, ενώ η π. Γ.Δ.Μ., η Σερβία και το Μαυροβούνιο ανήκουν στην κατηγορία των υπό ένταξη χωρών- αλλά κατάφεραν και να προσελκύσουν σημαντικές ΑΞΕ. Ανάμεσα στις χώρες αυτές, την καλύτερη επίδοση παρουσιάζει η μικρότερη και νεότερη χώρα, το Μαυροβούνιο, καθώς οι ΑΞΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι χαρακτηριστικά υψηλότερες σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Αντίθετα, σε όρους οικονομικών μεγεθών και συγκεκριμένα του ύψους του επενδυόμενου ποσού σε δισεκατομμύρια δολάρια, την καλύτερη επίδοση έχουν η Σερβία και η Κροατία, με την πρώτη να συγκεντρώνει και ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό ελληνικών ΑΞΕ.
Περιγραφή: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2015.
URI: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/18654
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΔΠΜΣ Διεθνείς Σχέσεις και Ασφάλεια (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
KlokaStauroulaMsc2015.pdf3.11 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.