Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/18639
Συγγραφέας: Κωνσταντινούδης, Παναγιώτης
Τίτλος: Χειρισμός, χειραγώγηση των κερδών με τη χρήση της αναβαλλόμενης φορολογίας (ΔΛΠ 12) και η επίδρασή της στις εισηγμένες στο Χ.Α.Α επιχειρήσεις.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2015
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Λογιστική & Χρηματοοικονομική
Επόπτης Καθηγητής: Νεγκάκης, Χρήστος
Περίληψη: Το κεφάλαιο αυτό εξηγεί το υπόβαθρο, τα κίνητρα, το αναλυτικό πλαίσιο καθώς και τις έννοιες που υιοθετήθηκαν σ’ αυτήν την εργασία. Στην παρούσα εργασία αναλύεται το φαινόμενο της «χειραγώγησης ή διαχείριση κερδών», ένας από τους συνηθέστερους τρόπους παραποίησης των χρηματοοικονομικών καταστάσεων. Αρχικά γίνεται μία εισαγωγή στην έννοια των κερδών και της διαχείρισης τους και παρουσιάζονται τα κυριότερα κίνητρα που μπορεί να ωθήσουν μια επιχείρηση σε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Στη συνέχεια αναλύονται οι μέθοδοι και οι τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει μια οντότητα προς αυτή την κατεύθυνση, με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση της αναβαλλόμενης φορολογίας. Παράλληλα, παρατίθενται τα σημαντικότερα μοντέλα εντοπισμού των παραπάνω τεχνικών τα οποία κάνουν χρήση της βάσης των δεδουλευμένων εσόδων και εξόδων και επιχειρείται μια αναφορά σε μελέτες αξιολόγησης της ερμηνευτικής τους ικανότητας. Στο εμπειρικό κομμάτι της εργασίας ερευνάται το θέμα της χειραγώγησης των κερδών μέσω των διαφοροποιούμενων δεδουλευμένων και ειδικότερα της αναβαλλόμενης φορολογίας στις ελληνικές επιχειρήσεις κατά το χρονικό διάστημα 2007- 2014 μελετώντας ένα δείγμα δεκαεπτά (17) ελληνικών επιχειρήσεων που συνθέτουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (δείκτης FTSE/Large Cap). Η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται στην έρευνα αυτή βασίζεται στα τροποποιημένα μοντέλα εντοπισμού διαχείρισης κερδών της Jones (1991) από τους Dechow et al.(1995) και Kothari et al.(2005). Από τα αποτελέσματα των παλινδρομήσεων προκύπτει ότι, τα οικονομικά αποτελέσματα των ελληνικών επιχειρήσεων χειραγωγούνται, όχι μόνο μέσω της αναβαλλόμενης φορολογίας ή άλλων συνθετικών στοιχείων των δεδουλευμένων αλλά πιθανότατα η χειραγώγηση επιτυγχάνεται και βάσει πραγματικών δραστηριοτήτων.
Λέξεις Κλειδιά: ΔΛΠ12
Αναβαλλόμενη φορολογία
Χειραγώγηση Κερδών
Δεδουλευμένα
Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2015.
Δικαιώματα: An error occurred on the license name.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Λογιστική & Χρηματοοικονομική (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
KonstantinoudisPanagiotisMsc2015.pdf2.11 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.