Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/18597
Author: Γκιουλετζή, Κωνσταντία
Title: Συγκριτική ανάλυση του συστήματος των εσωτερικών δικλίδων τριών δημοσίων φορέων (Ο.Τ.Α., Νοσοκομείο και ΤΕΙ) κατά την διενέργεια δημοσιονομικού εξωτερικού ελέγχου των εσόδων, των προμηθειών και των χρηματοδοτήσεων ΕΣΠΑ.
Date Issued: 2015
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Στρατηγική Διοικητική Λογιστική και Χρηματοοικονομική Διοίκηση για Στελέχη Επιχειρήσεων
Supervisor: Νεγκάκης, Χρήστος
Abstract: Στην λειτουργία του εσωτερικού ελέγχου, η διαχείριση κινδύνων αποτελεί ένα κρίσιμο σημείο στο σύστημα εσωτερικών δικλίδων, για μια ισχυρή διακυβέρνηση η οποία επηρεάζει όλες τις δραστηριότητες του δημόσιου οργανισμού. Μια αποτελεσματική διαδικασία διαχείρισης κινδύνων μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό βασικών συστημάτων εσωτερικού ελέγχου που αφορούν σε σημαντικούς εγγενείς κινδύνους. Σκοπός αυτής της διπλωματικής είναι η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ των τεσσάρων γενικών στόχων των τριών Δημόσιων οργανισμών (λογοδοσία, συμμόρφωση, λειτουργίες και διασφάλιση πόρων) με τα συστατικά στοιχεία της εκτίμησης κινδύνου και των δραστηριοτήτων των δικλίδων από το σύστημα των εσωτερικών δικλίδων. Η εργασία αποτελείται αρχικά από μια σύντομη αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο των διαχειριστικών ελέγχων που διενεργεί το Ελεγκτικό Συνέδριο στους φορείς του δημοσίου της αρμοδιότητας του καθώς και στο πλαίσιο της επαγγελματικής εφαρμογής του εσωτερικού ελέγχου σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία και πρακτική. Ο περιορισμός της εν λόγω έρευνας, είναι η αδυναμία γενίκευσης των διαπιστώσεων. Ακολουθεί η παρουσίαση των τριών δημοσίων φορέων (Ο.Τ.Α., Νοσοκομείο και Τ.Ε.Ι.) Στην συνέχεια γίνεται συγκριτική ανάλυση των αποτελεσμάτων των ελέγχων από την οποία προέκυψαν οι “κύριες περιοχές” των γενικών στόχων (Λειτουργίες, Διασφάλιση Πόρων, Λογοδοσία και Συμμόρφωση) των τριών διοικήσεων των δημόσιων οργανισμών – Ε.Λ.Κ.Ε., ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ, ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ - με την μεγαλύτερη έκθεση σε κίνδυνο, σύμφωνα με το μέγεθος της συσχέτισης που προέκυψε στο τμήμα του συστήματος των εσωτερικών δικλίδων που αφορά την εκτίμηση του κινδύνου. Επίσης παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των διαχειριστικών ελέγχων όπως αυτά προέκυψαν από τις εκθέσεις ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η εργασία ολοκληρώνεται με τα συμπεράσματα και τις προτάσεις. Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο υποκατάστασης των συστημάτων λειτουργίας του εσωτερικού ελέγχου – τα οποία δεν εφαρμόζονται στους παραπάνω φορείς – προτείνεται η διενέργεια ειδικών ελέγχων στις συγκεκριμένες περιοχές των Γενικών Στόχων της διακυβέρνησης των τριών δημοσίων οργανισμών οι οποίες από την συγκριτική ανάλυση εμφάνισαν την μεγαλύτερη συσχέτιση ως προς την εμφάνιση κινδύνου στο σύστημα των εσωτερικών δικλίδων.
Keywords: Εσωτερικός έλεγχος
Σύστημα εσωτερικών δικλίδων
Συγκριτική ανάλυση
Λογοδοσία
Συμμόρφωση
Λειτουργίες
Διασφάλιση πόρων
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2015.
Appears in Collections:ΠΜΣ Λογιστική Φορολογία και Χρηματοοικονομική Διοίκηση (M)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
GkiouletziKonstantiaMsc2015.pdf3.83 MBAdobe PDFView/Open
GkiouletziKonstantiaMsc2015present.pdfΠαρουσίαση784.33 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons