Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/18580
Author: Καρακίτσου, Αλεξάνδρα
Title: Ο κλάδος της ζυθοποιίας στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία 2005-2014: η περίπτωση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.
Date Issued: 2015
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Στρατηγική Διοικητική Λογιστική και Χρηματοοικονομική Διοίκηση για Στελέχη Επιχειρήσεων
Supervisor: Λαζαρίδης, Γιάννης Τ.
Abstract: Ο κλάδος της ζυθοποιίας αποτελεί έναν από τους κορυφαίους στην Ελλάδα. Στην παρούσα εργασία γίνεται μελέτη, τόσο της πορείας του κλάδου τη δεκαετία 2005-2014, όσο και της πρωτοπόρου εταιρίας που είναι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Στόχος της ανάλυσης αυτής είναι να δούμε την εξέλιξη του κλάδου την τελευταία δεκαετία και πόσο επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση, καθώς επίσης και την πορεία της κορυφαίας εταιρίας του κλάδου. Ειδικότερα στο πρώτο μέρος της εργασίας γίνεται μια συνοπτική παρουσίαση του κλάδου της ζυθοποιίας στην Ελλάδα, με τις αλλαγές που έχουν επέλθει τη δεκαετία 2005-2014. Μετά από μια μικρή αναφορά στο προϊόν, παρατίθενται στοιχεία που αφορούν τον κλάδο της ζυθοποιίας, ενώ ακολουθεί η παρουσίαση των εταιριών του κλάδου. Στη συνέχεια καταγράφονται στοιχεία που αφορούν την παραγωγή, την κατανάλωση, τις εισαγωγές και εξαγωγές του κλάδου στην Ελλάδα, την τελευταία δεκαετία. Ακολουθεί ανάλυση της πορείας του κλάδου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σύγκριση με τον κλάδο της Ελλάδας. Τέλος γίνεται και μια σύγκριση των στοιχείων που αφορούν τον κλάδο της ζυθοποιίας με εκείνα της οινοποιίας και των αλκοολούχων ποτών έτσι ώστε να δούμε πως εξελίχθηκε η ζυθοποιία σε σχέση με άλλους ανταγωνιστικούς κλάδους. Ακολουθεί, στο δεύτερο μέρος της εργασίας, ανάλυση οικονομικών στοιχείων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Γίνεται αρχικά, μια συνοπτική παρουσίαση της εταιρίας, από την ίδρυση της μέχρι και σήμερα και ακολουθεί η χρηματοοικονομική ανάλυση αυτής, η οποία γίνεται μέσω των συγκριτικών καταστάσεων της (των ισολογισμών και των αποτελεσμάτων χρήσης). Στη συνέχεια γίνεται και σύγκριση των οικονομικών καταστάσεων και των βασικών μεγεθών μέσω αριθμοδεικτών της εταιρίας, με τις αντίστοιχες καταστάσεις άλλων εταιριών του κλάδου, προκειμένου να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα αναφορικά με την πορεία της εταιρίας την περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα. Τέλος παρουσιάζονται τα συμπεράσματα όπως αυτά προέκυψαν από τη μελέτη τόσο του κλάδου της ζυθοποιίας, όσο και της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, καθώς και προτάσεις για τη μελλοντική πορεία της εταιρίας.
Keywords: Ζυθοποιία
Κλάδος ζυθοποιίας
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2015.
Appears in Collections:ΠΜΣ Λογιστική Φορολογία και Χρηματοοικονομική Διοίκηση (M)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
KarakitsouAlexandraMsc2015.pdf2.62 MBAdobe PDFView/Open


Items in Psepheda are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.