Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/18578
Author: Χαρίτος, Αναστάσιος
Title: Η λειτουργία του χρηματιστηρίου παραγώγων εμπορευμάτων: case study: η εξέλιξη της τιμής των δημητριακών κατά τα έτη 2000-2015.
Date Issued: 2015
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Στρατηγική Διοικητική Λογιστική και Χρηματοοικονομική Διοίκηση για Στελέχη Επιχειρήσεων
Supervisor: Παπαδόπουλος, Συμεών
Abstract: Η παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρεί να εμβαθύνει σε ένα συγκεκριμένο τομέα των παραγώγων προϊόντων, αυτόν των εμπορευμάτων (commodities). Τα εμπορεύματα από την απαρχή της παγκόσμιας ιστορίας αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και σημαντικό προσδιοριστικό παράγοντα της ανάπτυξης των λαών. Τα παράγωγα επί αυτών δεν άργησαν να εμφανιστούν και έφτασαν σήμερα να έχουν ως υποκείμενο μέσο μια ευρεία γκάμα εμπορευμάτων όπως τα αγροτικά προϊόντα, τα μέταλλα και την ενέργεια, και να διαπραγματεύονται σε εξειδικευμένα χρηματιστήρια ανά την υφήλιο. Στο πρώτο μέρος της εργασίας θα επιχειρηθεί να δοθεί μια περιεκτική παρουσίαση των παραγώγων προϊόντων, των λόγων χρήσης τους, των σκοπών που εξυπηρετούν και των κινδύνων που εμπεριέχουν. Παράλληλα αναλύεται η λειτουργία των δύο μορφών αγορών στις οποίες αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, της εξωχρηματιστηριακής (OTC) αγοράς και των χρηματιστηρίων παραγώγων εμπορευμάτων. Μέσα από την σύγκριση των δύο αυτών αγορών, θα παρουσιαστούν οι ομοιότητες και οι διαφορές μεταξύ τους, ενώ ταυτόχρονα θα αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα καθεμιάς. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας παρουσιάζεται η μηνιαία πορεία των τιμών των δημητριακών κατά την τελευταία δεκαπενταετία, ενός τομέα εμπορευμάτων που διαπραγματεύονται πλέον στα χρηματιστήρια. Ταυτόχρονα θα επιχειρηθεί η ανάδειξη των παραγόντων που επηρεάζουν τις τιμές των δημητριακών και θα διερευνηθεί ο ρόλος της χρηματιστηκοποίησης των εμπορευμάτων πάνω στην μεταβλητότητα των τιμών τους και στην δημιουργία κρίσεων όχι μόνο οικονομικών αλλά και κοινωνικοπολιτικών.
Keywords: Παράγωγα
Χρηματιστήριο παραγώγων εμπορευμάτων
Δημητριακά
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2015.
Appears in Collections:ΠΜΣ Λογιστική Φορολογία και Χρηματοοικονομική Διοίκηση (M)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
CharitosAnastasiosMsc2015.pdf1.2 MBAdobe PDFView/Open


Items in Psepheda are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.