Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/18492
Συγγραφέας: Μπάλλας, Παναγιώτης
Τίτλος: Ο ΦΠΑ στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση: συγκριτική μελέτη των εσόδων από φόρους και των συντελεστών ΦΠΑ στην Ελλάδα και των υπολοίπων κρατών – μελών της Ε.Ε..
Ημερομηνία Έκδοσης: 2015
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική
Επόπτης Καθηγητής: Παπαναστασίου, Ιωάννης
Περίληψη: Στην παρούσα εργασία εξετάζεται ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στην Ελλάδα αλλά και στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) σε θεωρητικό αλλά και πρακτικό επίπεδο. Σημείο αναφοράς στη θεωρητική προσέγγιση είναι η ανάλυση σε βάθος του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, όσον αφορά τις ισχύουσες διατάξεις στην Ελλάδα αλλά και στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παρούσα εργασία αποτελείται από δύο μέρη: το θεωρητικό και το πρακτικό. Στο θεωρητικό μέρος της εργασίας γίνεται μια αναφορά στις γενικές έννοιες του φόρου, στις διακρίσεις που επιδέχεται και μια βαθύτερη ανάλυση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Στο πρακτικό μέρος της εργασίας πραγματοποιείται σύγκριση των εσόδων από φόρους σε σχέση με το ΑΕΠ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το χρονικό διάστημα 2005 – 2012. Επίσης πραγματοποιείται η σύγκριση των συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για συγκεκριμένα προϊόντα στην Ελλάδα σε σχέση με τους αντίστοιχους συντελεστές στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ε.Ε. προκείμενου να διαπιστωθεί αν υπάρχει σύγκλιση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη φορολογική τους πολιτική. Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως και οι δύο συγκρίσεις βασίζονται στη μεθοδολογία Harris – Tzavalis (1999). Τέλος, παρουσιάζονται αναλυτικά τα συμπεράσματα που αντλήθηκαν από το θεωρητικό και το πρακτικό μέρος της εργασίας.
Λέξεις Κλειδιά: Φόρος προστιθέμενης αξίας
ΦΠΑ
Συντελεστές ΦΠΑ
Έσοδα
Ευρωπαϊκή Ένωση
Φορολογική πολιτική
Έμμεσος φόρος
Μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ
Φόρος
Κράτη – μέλη Ευρωπαϊκής Ένωσης
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2015.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Εφαρμοσμένη Λογιστική & Ελεγκτική (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
BallasPanagiotisMsc2015.pdf1.41 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons