Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/18472
Συγγραφέας: Λαμπαθάκη, Άννα-Ευτέρπη
Τίτλος: Οικοδομώντας μια δημοσιονομική ένωση στην Ευρώπη μέσα από την εμπειρία του δημοσιονομικού φεντεραλισμού των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2015
Τμήμα: Πρόγραμμα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Διεθνείς Σπουδές
Επόπτης Καθηγητής: Παπαδόπουλος, Ιωάννης
Περίληψη: Η κρίση που ξέσπασε το 2008 στις ΗΠΑ έφερε στην επιφάνεια χρόνιες ασθένειες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και κυρίως της ευρωζώνης.Οι Ευρωπαϊκές χώρες του Νότου και όχι μόνο που επλήγησαν από την κρίση λειτούργησαν ως θρυαλλίδα στην ανάδειξη των αδυναμιών της διακυβέρνησης τόσο της ευρωζώνης όσο και της ΕΕ. Οι δομικές αδυναμίες της Ευρωζώνης που εξακολούθεί να αντιμετωπίζει ευθύνονται εν πολλοίς για το τέλμα που αυτή έχει βυθιστεί. Μιας ενοποιημένη Νομισματική Ένωση χωρίς μια Δημοσιονομική Ένωση να την υποστηρίζει. Μπορεί μέχρι τώρα ο χαρακτήρας της Νομισματικής Ένωσης να είναι διακυβερνητικός, εντούτοις είναι ξεκάθαρο πλέον πως μια Νομισματική Ένωση μπορεί να ευημερήσει μόνο εφόσον υπάρχει και μια Δημοσιονομική και Πολιτική Ένωση που να μπορούν να εγγυηθούν τη σταθερότητα της πρώτης. Επιπλέον, η Ένωση ωχριά στο συντονισμό των πολιτικών που θα διέπουν τη λειτουργία της αλλά και στη σύσταση κατάλληλων μηχανισμών πρόληψης και διορθωτικών μηχανισμών. Η ανάγκη συνεπώς να αναθεωρηθεί στο σύνολό του το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομικής διακυβέρνησης είναι αδήριτη αν θέλουμε να εγκαθιδρύσουμε μια ένωση ισχυρή που να μπορεί να παράγει οφέλη για τις ίδιες της χώρες και τους πολίτες τους. Οδηγός λοιπόν για την οικοδόμηση μιας ισχυρής Δημοσιονομικής Ένωσης μπορεί να αποτελέσει το παράδειγμα των ΗΠΑ λαμβάνοντας υπόψη ταυτόχρονα ότι η ΕΕ αποτελεί ένα sui generis μόρφωμα με τις δικές της ιδιαιτερότητες και την ιδιότυπη φύση της. Η εργασία επιχειρεί να καταδείξει τις αδυναμίες της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης και να προτείνει τη θέσπιση δημοσιονομικών εργαλείων απαραίτητων για την ευρωζώνη. Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις είναι πρωταρχικής σημασίας αν θέλουμε να εγγυηθούμε ένα ευοίωνο μέλλον για τις οικονομίες της ζώνης του Ευρώ, οι οποίες αναμφίβολα πρέπει να συνδυαστούν με πολιτικές που δεν θα βασίζονται στο διακυβερνητισμό αλλά θα προωθούν περαιτέρω το πνεύμα της ολοκλήρωσης της Δημοσιονομικής και Πολιτικής Ένωσης.
Λέξεις Κλειδιά: Δημοσιονομικός φεντεραλισμός
ΗΠΑ
Ευρωπαϊκή Ένωση
Δημοσιονομική ένωση
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2015.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Διεθνείς Σπουδές (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
Lampathaki AnnaEuterpi Msc2015.pdf1.61 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.