Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/18465
Συγγραφέας: Ραβάνη, Ευαγγελία
Τίτλος: Διερεύνηση της επίδρασης της μουσικής διδασκαλίας σε ενήλικες υψηλής λειτουργικότητας με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2015
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής
Επόπτης Καθηγητής: Συριοπούλου, Χριστίνα
Περίληψη: Στην αντιμετώπιση της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος η μουσική διδασκαλία ως υποστηρικτική και θεραπευτική προσέγγιση εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ και την Ευρώπη (Levy, 2009). Οι διάφορες προσεγγίσεις που έχουν ως βάση τη μουσική διδασκαλία και εφαρμόζονται στα άτομα με ΔΑΦ στοχεύουν τόσο στην ανάπτυξη των κοινωνικών, επικοινωνιακών και λεκτικών δεξιοτήτων, όσο και στην αλλαγή συμπεριφορών οι οποίες δυσκολεύουν την ομαλή συμπερίληψή τους στην κοινωνική ζωή. Η μουσική διδασκαλία στον τομέα της ειδικής αγωγής γενικότερα και της ΔΑΦ ειδικότερα συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση, την προώθηση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και την έκφραση των συναισθημάτων των ατόμων αυτών. Εξάλλου η μουσικοθεραπεία, έχει αρχίσει να εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας για την αντιμετώπιση περιστατικών της ΔΑΦ με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο να διερευνήσει την επίδραση της μουσικής διδασκαλίας σε ενήλικες υψηλής λειτουργικότητας με ΔΑΦ. Παράλληλα, σε θεωρητικό πλαίσιο θα γίνει εκτενής αναφορά στα οφέλη της μουσικοθεραπείας και στα προγράμματα που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση των περιστατικών της ΔΑΦ, καθώς και στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών των ειδικών σχολείων με έμφαση στα μαθήματα μουσικής για τα άτομα με ΔΑΦ. Λέξεις-κλειδιά: μουσική διδασκαλία, μουσικοθεραπεία, Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, συμπερίληψη.
Λέξεις Κλειδιά: Μουσική διδασκαλία
Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2015
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
RavaniEuangeliaMsc2015.pdf1.04 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.