Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/17562
Συγγραφέας: Μπορουτζή, Δέσποινα
Τίτλος: Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης: μια εμπειρική έρευνα βασισμένη στις απόψεις εκπαιδευτικών και διευθυντών σπουδών φροντιστηρίων.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2015
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής
Επόπτης Καθηγητής: Βαλκάνος, Ευθύμιος
Περίληψη: Η παρούσα εργασία μέσω ποιοτικής έρευνας επιχειρεί να καταγράψει τις απόψεις των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και των διευθυντών σπουδών σε αυτά ως προς την επιμόρφωση των πρώτων. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκε το ερευνητικό εργαλείο της συνέντευξης, ώστε να διερευνηθούν οι επιμορφωτικές ανάγκες των καθηγητών. Από τη διερεύνηση προέκυψε ότι κατά κανόνα απουσιάζουν προγράμματα επιμόρφωσης για το εκπαιδευτικό δυναμικό των φροντιστηρίων, παρόλο που οι εκπαιδευτικοί θεωρούν την επιμόρφωσή τους αναγκαία. Μεγάλο κενό κατάρτισής τους καταγράφηκε επί της διδακτικής μεθοδολογίας. Εκπαιδευτικοί και διευθυντές προσδοκούν μέσα από την επιμόρφωση να βελτιωθεί η ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου και να ενισχυθεί η εικόνα του φροντιστηριακού οργανισμού. Η ανίχνευση των επιμορφωτικών αναγκών ως προς το περιεχόμενο δείχνει ότι κατά βάση εκπαιδευτικοί και διευθυντές συγκλίνουν στην ανάγκη επιμόρφωσης σε θέματα που αφορούν τις τεχνικές διδασκαλίας, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και την επικοινωνία. Επίσης, οι ερωτώμενοι και των δύο ομάδων θεωρούν σημαντικό ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα να λαμβάνει υπόψη τις ειδικές επιμορφωτικές ανάγκες των φροντιστηρίων. Τέλος, εκπαιδευτικοί και διευθυντές δείχνουν την υψηλότερη προτίμηση σε επιμορφωτικά προγράμματα μικρής κλίμακας, με εισηγητές έμπειρους εκπαιδευτικούς και ειδικούς επιστήμονες και με κύριο φορέα διοργάνωσης την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (Ο.Ε.Φ.Ε.). Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να αξιοποιηθούν, ώστε να σχεδιαστεί μελλοντικά ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εκπαιδευτικών φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης.
Λέξεις Κλειδιά: Εκπαιδευτικοί
Διευθυντές σπουδών
Φροντιστήρια
Επιμόρφωση
Επιμορφωτικές ανάγκες
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2015.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
BoroutziDespoinaMsc2015.pdf1.22 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.