Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/17524
Συγγραφέας: Παπαγεωργίου, Ιωάννης
Τίτλος: Μηχανισμός εμπορίας πράσινων πιστοποιητικών (TGC): ανασκόπηση υπαρχουσών εφαρμογών και συμπεράσματα μιας πιθανής εφαρμογής στην Ελλάδα.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2015
Τμήμα: Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων
Επόπτης Καθηγητής: Σαρτζετάκης, Ευτύχιος
Περίληψη: Σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι η διερεύνηση της προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα μέσω του μηχανισμού υποχρεωτικής ποσόστωσης και της αγοράς των πράσινων πιστοποιητικών (TGC) υπό το πρίσμα ενδεχόμενης αλλαγής μηχανισμού προώθησης των ΑΠΕ. Γίνεται αναφορά στην εξέλιξη της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ έως σήμερα, παρατίθενται τα είδη των μηχανισμών στήριξης, τα κυριότερα εργαλεία προώθησης των ΑΠΕ που βρίσκονται σε εφαρμογή και ακολουθεί βιβλιογραφική επισκόπηση των κυριοτέρων εργαλείων που χρησιμοποιούνται (FIT,TGC). Στη συνέχεια παρουσιάζεται διεξοδικά ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς των πράσινων πιστοποιητικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιπροσωπευτικά παραδείγματα εφαρμογής των TGC και το μοντέλο συνεργασίας χωρών μελών της ΕΕ. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο στήριξης των ΑΠΕ στην Ελλάδα και στη λειτουργία της αγοράς. Παρουσιάζονται οι στρεβλώσεις που προκλήθηκαν από την εφαρμογή των FIT στην Ελλάδα και η επιτυχημένη εφαρμογή των FIT στην Γερμανία. Εξετάζεται η δυνατότητα εισαγωγής του μηχανισμού των TGC με ενδεχόμενη αλλαγή του μηχανισμού προώθησης των ΑΠΕ. Στα συμπεράσματα παρουσιάζονται οι επιλογές της Ελλάδας για το αν θα πρέπει να διατηρήσει τα FIT δρώντας διορθωτικά ή να προχωρήσει στην εφαρμογή του μηχανισμού της αγοράς των πράσινων πιστοποιητικών. Περαιτέρω έρευνα μπορεί να αποτελέσει το μοντέλο συνεργασίας μεταξύ χωρών - μελών με εφαρμογή του στην Ελλάδα, η μελέτη της αγοράς των πράσινων πιστοποιητικών μετά την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και η λειτουργία ενός υβριδικού μοντέλου συνδυασμού των μηχανισμών FIT και TGC.
Λέξεις Κλειδιά: Μηχανισμός εμπορίας πράσινων πιστοποιητικών
ΑΠΕ
FIT
TGC
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2015.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΔΠΜΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
PapageorgiouIoannisMsc2015.pdf2.21 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons