Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/17476
Συγγραφέας: Γιαπανίδου, Ελευθερία
Τίτλος: Η επίδραση του διευθυντή στη δημιουργία θετικού εργασιακού κλίματος και αποδοτικότητας στο σύγχρονο Δημοτικό Σχολείο.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2015
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής
Επόπτης Καθηγητής: Montgomery, Αnthony Jude
Περίληψη: Σε μια πραγματικότητα που διαρκώς μεταβάλλεται, παρατηρείται μια συνεχής αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις και στους ρόλους των εργαζομένων. Στην εργασία μας αυτή προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε τις εργασιακές σχέσεις που αναπτύσσονται στον χώρο του σχολείου και τις απόψεις των εκπαιδευτικών για τον ρόλο και τα προσόντα των διευθυντών. Για τις ανάγκες της εργασίας μας απευθυνθήκαμε σε 39 εν ενεργεία εκπαιδευτικούς, δασκάλους και διευθυντές, δημοτικών σχολείων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Μέσω ημιδομημένων συνεντεύξεων καταγράψαμε τις απόψεις τους αναφορικά με τις γνώσεις, δεξιότητες και στοιχεία της προσωπικότητας των διευθυντών, τον ρόλο και τη θεματολογία της επιμόρφωσής τους, τους τομείς και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν οι διευθυντές να βοηθήσουν τους δασκάλους (και το αντίστροφο) στο έργο τους, την επίδραση της προσωπικότητας και του στυλ ηγεσίας στη διαμόρφωση του εργασιακού κλίματος και τον τρόπο επίλυσης των συγκρούσεων μεταξύ των δασκάλων. Από τις απόψεις των συμμετεχόντων φαίνεται ότι ο ρόλος του διευθυντή είναι κομβικός στη διαμόρφωση του σχολικού κλίματος, της αντιμετώπισης των συγκρούσεων μεταξύ του προσωπικού και την υποστήριξη- καθοδήγηση των δασκάλων. Ως απαραίτητες προτείνονται οι γνώσεις διοίκησης, ενώ παράλληλα θεωρείται ότι η προσωπικότητα και οι δεξιότητες επικοινωνίας και διαχείρισης ατόμων είναι πολύ σημαντικές. Τονίζεται, επίσης, η σπουδαιότητα του Συλλόγου Διδασκόντων και του διαλόγου στην ανάπτυξη ουσιαστικών σχέσεων μεταξύ των εκπαιδευτικών. Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να φανούν χρήσιμα, σε συνδυασμό με άλλα αντίστοιχων ερευνών, στη διατύπωση προτάσεων για την επιλογή των εκπαιδευτικών στελεχών και την αποτελεσματικότερη διοίκηση της εκπαίδευσης.
Λέξεις Κλειδιά: Διευθυντές
Παράγοντες διαμόρφωσης σχολικού κλίματος
Επιμόρφωση διευθυντών
Εργασιακές σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2015.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
GiapanidouEleutheriaMsc2015.pdf852.33 kBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.