Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/17245
Συγγραφέας: Ντιροκάλτσης, Κωνσταντίνος
Τίτλος: Παγκοσμιοποίηση και διεθνές εμπόριο: ποιος ο ρόλος τους διεθνώς και ποιες οι επιπτώσεις τους για την ελληνική οικονομία.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2015
Τμήμα: Πρόγραμμα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Διεθνείς Σπουδές
Επόπτης Καθηγητής: Μπιτζένης, Αριστείδης
Περίληψη: Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται το ζήτημα της παγκοσμιοποίησης και του διεθνούς εμπορίου. Εξετάζονται οι διάφορες εκφάνσεις και διαστάσεις της παγκοσμιοποίησης και του διεθνούς εμπορίου καθώς και οι διάφορες προσπάθειες ορισμού της έννοιας της παγκοσμιοποίησης. Εξετάζεται η διαχρονική εξέλιξη της παγκοσμιοποίησης καθώς και του διεθνούς εμπορίου και των διεθνών κεφαλαιακών ροών. Τίθενται μία σειρά θεμελιώδη ερωτήματα γύρω από την παγκοσμιοποίηση και το διεθνές εμπόριο, ενώ εξετάζονται και οι θετικές και αρνητικές πτυχές και επιπτώσεις τους. Εξετάζεται ο ρόλος και η συμμετοχή της Ελλάδας στην παγκοσμιοποίηση και το διεθνές εμπόριο, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών της Ελλάδας με άλλες χώρες, οι εισαγωγικές και εξαγωγικές δραστηριότητες της χώρας, οι βασικοί εμπορικοί της εταίροι καθώς και οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Παρουσιάζονται τρείς σημαντικοί δείκτες καταγραφής της παγκοσμιοποίησης, όπως ο δείκτης KOF, ο δείκτης A.T. Kearney και ο δείκτης Ernst & Young, παράλληλα με την κατάταξη των διαφόρων χωρών στους δείκτες αυτoύς και τη θέση της Ελλάδας. Στο τέλος της εργασίας παρατίθενται τα συμπεράσματα από την ανάλυση που προηγήθηκε γύρω από τις ευκαιρίες, αλλά και τις προκλήσεις που αναδύονται, εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης και του διεθνούς εμπορίου.
Λέξεις Κλειδιά: Παγκοσμιοποίηση
Εμπόριο
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2015.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Διεθνείς Σπουδές (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
DirokaltsisKonstantinosMsc2015.pdf1.57 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.