Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/17081
Συγγραφέας: Σκουρέλλος, Νικόλαος
Τίτλος: Η Ανατολική Μεσόγειος στο κατώφλι του πολυπολισμού: η συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ ως καταλύτης στρατηγικών και πολιτικών εξελίξεων.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2015
Τμήμα: Πρόγραμμα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Διεθνείς Σπουδές
Επόπτης Καθηγητής: Λίτσας, Σπυρίδων
Περίληψη: Η ΝΑ. Μεσόγειος και το πλέγμα συνεργασίας και σύγκρουσης που διαμορφώνεται στην περιοχή αποτελούν το αντικείμενο μελέτης μας. Οι στόχοι της παρούσας εργασίας είναι: α) αρχικά να αναλύσουμε την υψηλή και στρατιωτική στρατηγική των τριών εξεταζόμενων εθνοκρατικών οντοτήτων. Αυτή η ανάλυση κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να κατανοήσουμε σε βάθος τις στοχεύσεις τους στο διεθνοπολιτικό γίγνεσθαι. β) στη συνέχεια να αναλυθεί η στρατηγική της εξωτερικής τους εξισορρόπησης και η εξέλιξη αυτής από το διπολικό διεθνές σύστημα στο αναδυόμενο πολυπολικό γ) Η επίδραση των μεγάλων δυνάμεων στην διαμόρφωση της υψηλής τους στρατηγικής και γενικότερα της συμπεριφοράς τους στο διεθνές σύστημα. Η αναφορά στην επίδραση των μεγάλων δυνάμεων κρίνεται επιτακτική καθόσον αυτές ασκούν τη μέγιστη επίδραση σε ότι συμβαίνει στη μεγάλη σκακιέρα της διεθνοπολιτικής αρένας. «Οι τύχες όλων των κρατών καθορίζεται πρωτίστως από τις αποφάσεις και τις πράξεις των κρατών που διαθέτουν τις μεγαλύτερες ικανότητες». δ) να αναλυθεί η εξωτερική πολιτική μιας δύναμης, του υπόψη συστήματος, η οποία διακρίνεται από μεγάλη κινητικότητα και επηρέασε στο ρου της ιστορίας αλλά και επηρεάζει την οντολογική αυθυπαρξία και των τριών εξεταζόμενων κρατών. Η υπόψη δύναμη δεν μπορεί να είναι άλλη από την Τουρκία. ε) Στο πλαίσιο όλων των συνταρακτικών αλλαγών που ταλανίζουν το υποσύστημα της Αν. Μεσογείου κύρια στόχευση της εργασίας είναι να εξετασθούν όλοι οι παράγοντες που οδήγησαν την Ελλάδα-Κύπρο και Ισραήλ να συνάψουν την υπόψη στρατηγική συμμαχία και να γίνει στο πλαίσιο του δυνατού και φυσικά με τη μεγάλη πιθανότητα λάθους μία πρόβλεψη για τη σταθερότητα, τις προσδοκίες και τους κινδύνους που ενδεχομένως μπορεί να προκύψουν από μία τέτοια συμμαχία.
Λέξεις Κλειδιά: Ελλάδα
Κύπρος
Ισραήλ
Συμμαχία
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2015.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Διεθνείς Σπουδές (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
SkourellosNikolaosMsc2015.pdf4.92 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.