Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/17074
Συγγραφέας: Νικολουδάκης, Αλέξανδρος
Τίτλος: Πόλεμος στον αέρα: η αεροπορική στρατηγική από τη γέννηση του όπλου μέχρι και σήμερα : βασικά στρατηγικά δόγματα και εφαρμογές.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2015
Τμήμα: Πρόγραμμα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Διεθνείς Σπουδές
Επόπτης Καθηγητής: Λίτσας, Σπυρίδων
Περίληψη: Σκοπός της εργασίας είναι η εξέταση των αεροπορικών δογμάτων τα οποία σχεδίασαν και εφάρμοσαν κύριοι δρώντες του Διεθνούς Συστήματος κατά τη διάρκεια του πρώτου αιώνα ύπαρξης του αεροπορικού όπλου. Τα αίτια επιλογής, οι επιδιώξεις και η αποτελεσματικότητα των υπό εξέταση δογμάτων αναλύονται στην εργασία. Η διερεύνηση του θέματος είναι σημαντική καθώς το αεροπορικό όπλο, το οποίο διαθέτει σημαντικές δυνατότητες, εξελίσσεται συνεχώς. Η χρησιμοποίηση του σε συγκρούσεις, εκτός από δεδομένη, στις μέρες μας εμφανίζει και ένα βαθμό προτίμησης από τις πολιτικές ηγεσίες. Τα ευρήματα καταλήγουν ότι κάθε παράγοντας χρησιμοποίησε την αεροπορική του ισχύ ακολουθώντας συγκεκριμένη αεροπορική στρατηγική για την επίτευξη στοχεύσεων, διαφορετικών για κάθε περίπτωση. Ο βαθμός αποτελεσματικότητας κάθε αεροπορικού δόγματος σε επίπεδο εφαρμογής ποικίλει όχι μόνο ανά περίπτωση, αλλά σχετίζεται άμεσα με την εξέλιξη του πολεμικού φαινόμενου. Ωστόσο ο έλεγχος του αέρα, με την έννοια της αεροπορικής υπεροχής, παραμένει προαπαιτούμενο για την επιτυχή, από αέρος υποστήριξη των φίλιων δυνάμεων στην επιφάνεια και διευκόλυνση της όλης πολεμικής προσπάθειας. Η χρήση του αεροπορικού όπλου προάγεται από την ύπαρξη των ανθρωπολογικών περιορισμών στην εφαρμογή του πολέμου, ενώ ο στρατηγικός βομβαρδισμός δεν μπορεί από μόνος του, να επιτύχει τη νίκη σε μια σύγκρουση.
Λέξεις Κλειδιά: Αεροπορική ισχύς
Αεροπορική στρατηγική
Αεροπορικό δόγμα
Αεροπορικός πόλεμος
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2015.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Διεθνείς Σπουδές (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
NikoloudakisAlexandrosMsc2015.pdf1.41 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.