Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/16996
Συγγραφέας: Χατζηιωαννίδης, Ηλίας Χ.
Τίτλος: Ανάπτυξη βάσης δεδομένων δεικτών έκβασης υγείας και νοσηλευτικής φροντίδας σε μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2015
Τμήμα: Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων
Επόπτης Καθηγητής: Παπαναστασίου, Ιωάννης
Περίληψη: Οι Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας αποτελούν πεδίο εφαρμογής μοντέρνας, πολύπλοκης και υψηλών απαιτήσεων ιατρικής. Ο αριθμός όλο και πιο μικρών σε διάρκεια κύησης και βάρος γέννησης νοσηλευθέντων νεογνών, η πολυπλοκότητα των προβλημάτων υγείας τους και το κόστος υγείας συνεχίζουν να αυξάνονται. Προκειμένου να συναντηθούμε με τις απαιτήσεις του μέλλοντος, η επίτευξη ποιότητας και η ελαχιστοποίηση των ιατρικών λαθών αποτελούν στόχους που θα μπορέσουν να επιτευχθούν μέσω νέων δρόμων πέρα από την κλασσική ιατρική επιστήμη, όπως η εφαρμογή της τεχνολογίας και η χρήση δεικτών. Η καταγραφή πεδίων βελτίωσης, ο καθορισμός της έκβασης υγείας των νεογνών και η μέτρηση της αποτελεσματικότητας των κατάλληλων παρεμβάσεων χρειάζονται τους δείκτες παρακολούθησης προκειμένου να επιτευχθούν. Η ερευνητική εργασία πραγματοποιήθηκε με την ενδεκαετή αναδρομική καταγραφή δεικτών έκβασης και νοσηλευτικής φροντίδας της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου αλλά και κόστους λειτουργίας της. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν τα νεογνά τα οποία εισήχθηκαν και νοσηλεύθηκαν (τουλάχιστον για 24 ώρες) στη ΜΕΝΝ με Βάρος Γέννησης (ΒΓ) από 500γρ και Διάρκεια Κύησης (ΔΚ) από 24 εβδ. Η καταχώρηση τους έγινε και σε διαστρωμάτωση βάσει του ΒΓ, ΔΚ αλλά και κατά τη διάρκεια του χρόνου. Η καταγραφή και επεξεργασία έγινε με τη χρήση του στατιστικού πακέτου SPSS v15. Η επιβίωση στη ΜΕΝΝ βρέθηκε σχετικά αυξημένη στα εξαιρετικά πρόωρα νεογνά με 72,7% αλλά με μείωση πλέον του αριθμού των νεογνών τα τελευταία χρόνια, με τη συνολική θνησιμότητα στο 4,29%, της δε περιγεννητικής στο 15,28‰ λόγω νοσηλευθέντων νεογνών από κυήσεις υψηλού κινδύνου. Υπάρχει αντίστροφη σχέση μεταξύ ΔΚ, ΒΓ και επιβίωσης καθώς και λοιμώξεων, ΑΒΠ, ΜΑ. Το ποσοστό προωρότητας, ΚΤ βρέθηκε στο 65% και 85% αντίστοιχα. Συνηθέστερη αιτία θανάτου στα πρόωρα ήταν οι αιμορραγίες ενώ στα τελειόμηνα τα σύνδρομα, περιγεννητική ασφυξία και σηψαιμία. Το ΣΑΔ κυμάνθηκε μέχρι 96% στα εξαιρετικά πρόωρα ενώ η ΒΠΔ στο 7.4% για νεογνά <33 εβδ. Οι ΝΕΚ με δυο χρονικές εξάρσεις κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Οι επιπλεχθείσες ενδοκοιλιακές αιμορραγίες αφορούν ανώριμα νεογνά. Οι οικονομετρικοί δείκτες (μόνο από το 2013) καταγράφουν το υψηλό κόστος λειτουργίας της ΜΕΝΝ. Η χρήση δεικτών με συγκριτικά στοιχεία άλλων ΜΕΝΝ σε πανεθνικό και διεθνές επίπεδο, αλλά και διαχρονικά μπορεί να βάλει τις βάσεις αξιολόγησης και εφαρμογής πολιτικών που θα επιφέρουν καλύτερη έκβαση και μείωση της νοσηρότητας για τα νοσηλευθέντα νεογνά των ΜΕΝΝ.
Λέξεις Κλειδιά: Δείκτες
Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών
Νεογνά
Θνησιμότητα
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2015.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΔΠΜΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ChatziioannidisIliasChMsc2015.pdf4.28 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.