Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/16970
Συγγραφέας: Συμεωνίδου, Κωνσταντία
Τίτλος: Η Διοίκηση ολικής ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση: μελέτη περίπτωσης: η προσέγγιση του ευρωπαϊκού μοντέλου αριστείας (EFQM) στον Ε.Λ.Κ.Ε. του Α.Π.Θ.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2015
Τμήμα: Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων
Επόπτης Καθηγητής: Βούζας, Φώτιος
Περίληψη: Σε περιόδους κρίσης, η εκπαίδευση αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ευημερία και την ανάπτυξη της χώρας. Τα συστήματα εκπαίδευσης οφείλουν να διακρίνονται από προσαρμοστικότητα στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, να μεταφέρουν τη γνώση και τις ικανότητες σε άτομα και επιχειρήσεις. Σκοπός της εργασίας ενόψει των προαναφερθέντων είναι να παρουσιασθεί και να προβληθεί η άμεση ανάγκη για την εφαρμογή της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας (ΔΟΠ) στις παρεχόμενες υπηρεσίες ενός Δημόσιου Οργανισμού, όπως είναι το ελληνικό Πανεπιστήμιο, διότι πέρα από την επιβίωσή του, επιβάλλεται η εξεύρεση νέων τρόπων βελτίωσης για την αποτελεσματικότητά του. Από τη βιβλιογραφία προκύπτει ότι η ΔΟΠ είναι ένα δυναμικό και όχι στατικό σύστημα διαχείρισης, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή εξέλιξη και την προσαρμογή σε νέα δεδομένα. Στην παρούσα εργασία αφού γίνεται ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με τη φιλοσοφία και τις αρχές της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας, διερευνάται με τη μέθοδο του ερωτηματολογίου η δυνατότητα προσέγγισης μιας τέτοιας μεθοδολογίας σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα του Πανεπιστημίου και πιο συγκεκριμένα στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλιών και Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Π.Θ., ο οποίος ασχολείται με τη διαχείριση των ερευνητικών προγραμμάτων. Η διεξαγόμενη έρευνα βασίστηκε στις γενικές απαιτήσεις εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Μοντέλου EFQM, δηλαδή στην εφαρμογή ενός συστήματος για την απόκτηση μιας φιλοσοφίας-κουλτούρας, η οποία βασίζεται στη συνεχή βελτίωση για την ‘άριστη’ λειτουργία των οργανισμών. Έτσι, μέσα από την εφαρμογή της αυτό-αξιολόγησης του Ε.Λ.Κ.Ε. Α.Π.Θ. διερευνήθηκε κατά πόσο υπάρχει πρόσφορο έδαφος στην εν λόγω Υπηρεσία, να υιοθετήσει τις αρχές του προτύπου EFQM, δηλαδή αν υπάρχει η δέσμευση της διοίκησης, η κουλτούρα, η γνώση στους εργαζόμενους, καθώς και οι απαιτούμενες δυνατότητες και δεξιότητες για την εφαρμογή των αρχών της «Οργανωτικής Αριστείας».
Λέξεις Κλειδιά: Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Ποιότητα
Μοντέλο αριστείας EFQM
Αξιολόγηση
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2015.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΔΠΜΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
SymeonidouKonstantiaMsc2015.pdf4.41 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.