Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/16890
Συγγραφέας: Κασαπίδου, Ειρήνη Χρυσοβαλάντου
Τίτλος: Πρόγραμμα εργασίας «Εκπαίδευση και κατάρτιση 2020» της Ε.Ε.: στρατηγικές δια βίου μάθησης, στόχοι, πρόοδος στους δείκτες συγκριτικής αξιολόγησης (benchmarking).
Ημερομηνία Έκδοσης: 2013
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας
Επόπτης Καθηγητής: Παπαδόπουλος, Ιωάννης
Περίληψη: Η παρούσα εργασία εστιάζει στο νέο στρατηγικό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, το οποίο βασίζεται στο πρόγραμμα εργασίας «Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2020» και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, ιδίως παρέχοντας στους πολίτες τις δεξιότητες και τα προσόντα που χρειάζονται η ευρωπαϊκή οικονομία και η ευρωπαϊκή κοινωνία για να παραμείνουν ανταγωνιστικές και καινοτόμοι, αλλά και προάγοντας την κοινωνική συνοχή και ένταξη. Στο πρώτο κεφάλαιο, η εργασία περιλαμβάνει αρχικά γενικούς ορισμούς γύρω από την εκπαίδευση, την δια βίου εκπαίδευση και τις δεξιότητες, κάνοντας κριτική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας γύρω από το θέμα της εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο δεύτερο κεφάλαιο, γίνεται περιγραφή του προγράμματος εργασίας «Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2020» και των στρατηγικών του στόχων, τονίζοντας τη συμβολή τους στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης καθώς και στην επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Ειδικότερα εστιάζουμε στον πρώτο στρατηγικό στόχο (υλοποίηση της δια βίου μάθησης και της κινητικότητας) δίνοντας έμφαση στις στρατηγικές δια βίου μάθησης, την εκπόνηση εθνικών πλαισίων προσόντων συνδεδεμένων με το ευρωπαϊκό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων και τη στρατηγική κινητικότητας με σκοπό τη βελτίωση προοπτικών απασχόλησης των νέων. Τέλος, στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται μια συγκριτική αξιολόγηση της προόδου στην υλοποίηση του πρώτου στόχου της στρατηγικής «Ευρώπη και Κατάρτιση 2020» μεταξύ Ελλάδας και Βελγίου. Ο λόγος που επιλέγεται το Βέλγιο ως χώρα σύγκρισης είναι το γεγονός ότι πρόκειται για μια χώρα ίδιας περίπου κλίμακας μεγέθους με την Ελλάδα και επιπλέον, λόγω της συχνής μου παρουσίας εκεί και της γνώσης μου της γαλλικής γλώσσας, ήταν πιο εύκολο για μένα να αντλήσω πληροφορίες.
Λέξεις Κλειδιά: Εκπαίδευση
Κατάρτιση
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2013.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας, Επιχειρηματικότητας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
KasapidouEiriniChrysovalantouMsc2013.pdf720.85 kBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.