Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/16813
Συγγραφέας: Τόλια, Κωνσταντίνα
Τίτλος: Συγκριτική μελέτη για την εκπαιδευτική συμπερίληψη ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην Ευρώπη.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2014
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής
Επόπτης Καθηγητής: Συριοπούλου, Χριστίνα
Περίληψη: Η εκπαιδευτική συμπερίληψη τις τελευταίες δεκαετίες παίζει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, τόσο σε διεθνές, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός που αντικατοπτρίζει την ανάγκη των περισσοτέρων χωρών να ανταποκριθούν στις ανάγκες των διαφορετικών εκπαιδευτικών πληθυσμών. Η παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκε με στόχο τη διερεύνηση των πολιτικών εκπαιδευτικής συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην Ευρώπη. Η εστίαση δόθηκε σε ζητήματα που αφορούν στην εκπαιδευτική συμπερίληψη σε επίπεδο συστήματος, ενώ διερευνήθηκαν τρεις από τους παράγοντες οι οποίοι φαίνεται να παίζουν κεντρικό ρόλο στις προσπάθειες για εκπαιδευτική συμπερίληψη: η νομοθεσία, τα συστήματα χρηματοδότησης και η εκπαίδευση εκπαιδευτικών. Από τη συγκριτική μελέτη των ευρωπαϊκών χωρών φάνηκε ότι, ενώ η εκπαιδευτική συμπερίληψη αποτελεί ένα σημαντικό θέμα στον προγραμματισμό όλων των ευρωπαϊκών χωρών με τις περισσότερες χώρες να αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις, υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ των προσεγγίσεων που υιοθετούνται. Παράλληλα, διαφάνηκε η ανάγκη για μια από κοινού θεώρηση των προς εξέταση παραγόντων, για την υιοθέτηση ολιστικών πολιτικών, αλλά και μια συστημική αναμόρφωση, προκειμένου για την επιτυχή υλοποίησης της εκπαιδευτικής συμπερίληψης.
Λέξεις Κλειδιά: Εκπαιδευτική συμπερίληψη
Ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2014.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ToliaKonstantinaMsc2014.pdf739,72 kBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons