Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/16795
Author: Λιγκέρη, Κυριακή
Title: Εφαρμογή των παραγώγων στις αγορές ενέργειας: συγκριτική ανάλυση απελευθερωμένων αγορών ενέργειας και ρυθμιστικά πλαίσια.
Date Issued: 2014
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Στρατηγική Διοικητική Λογιστική και Χρηματοοικονομική Διοίκηση για Στελέχη Επιχειρήσεων
Supervisor: Ζαπράνης, Αχιλλέας
Abstract: Η παρούσα διπλωματική εργασία εντάσσεται στην θεματολογία των παράγωγων χρηματοοικονομικών προϊόντων (εξωχρηματιστηριακών - ΟTC και χρηματιστηριακών) τα οποία τις τελευταίες δεκαετίες παρά τους κινδύνους που τα χαρακτηρίζουν δημιουργούν επενδυτικές ευκαιρίες στις χρηματοοικονομικές αγορές. Η σπουδαιότητα των παραγώγων δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για τη διαχείριση του κινδύνου, αλλά ως ένα διεθνές δίκτυο συνδέουν το παρόν με το μέλλον και αναμιγνύουν διακριτά περιουσιακά στοιχεία σ’ ένα σύνθετο. Από το 1980 τα παράγωγα εξαπλώθηκαν και εδραιώθηκαν σε νέες αγορές προϊόντων όπως αυτή της ενέργειας. Η αγορά της ενέργειας πιο τολμηρή και περίπλοκη από τις παραδοσιακές κεφαλαιαγορές καθώς εκτεθειμένη σε κινδύνους, ανέπτυξε για λόγους αντιστάθμισης πιο περίπλοκα ενεργειακά παράγωγα προϊόντα, τα παράγωγα ηλεκτρικής ενέργειας. Επιδίωξη της εργασίας είναι η λεπτομερής παρουσίαση και εξέταση των παράγωγων προϊόντων κυρίως η ανάλυση των ενεργειακών παράγωγων προϊόντων τα οποία εντάσσονται στις απελευθερωμένες αγορές ενέργειας και η παρουσίαση των διαδικασιών αποτίμησης τους με βασικά υποδείγματα. Επιπροσθέτως επιχειρείται μία ορθή προσέγγιση των αγορών ενέργειας για τον αναγνώστη, παρουσιάζοντας το ρυθμιστικό και νομικό πλαίσιο που τις διέπει. Στο τέλος η παρουσίαση ολοκληρώνεται με την θεωρία του χαρτοφυλακίου, τα είδη των κινδύνων που επηρεάζουν την αξία του χαρτοφυλακίου και τα μέτρα εκτίμησης αυτών των κινδύνων.
Keywords: Παράγωγα
Αγορές ενέργειας
Απελευθέρωση αγοράς Ενέργειας
Ρυθμιστικό πλαίσιο
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2014.
Appears in Collections:ΠΜΣ Λογιστική Φορολογία και Χρηματοοικονομική Διοίκηση (M)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
LigkeriKyriakiMsc2014.pdf3.87 MBAdobe PDFView/Open


Items in Psepheda are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.