Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/16731
Author: Κόλια, Δήμητρα Λουκία
Title: Συγχωνεύσεις και εξαγορές μεταξύ επιχειρήσεων: μελέτη περίπτωσης εξαγοράς επιχειρήσεως Olympic Air από την Aegean.
Date Issued: 2014
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Στρατηγική Διοικητική Λογιστική και Χρηματοοικονομική Διοίκηση για Στελέχη Επιχειρήσεων
Supervisor: Παπαδόπουλος, Συμεών
Abstract: Στην παρούσα εργασία εξετάστηκε το αντικείμενο των συγχωνεύσεων και εξαγορών έχοντας ως στόχο την κατανόηση συγκεκριμένων όρων προκειμένου να αξιολογηθεί η εξαγορά της Olympic Air από την επιχείρηση Aegean. Στο πλαίσιο αυτό προσδιορίσθηκε το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο, παρουσιάζοντας τους όρους των συγχωνεύσεων και εξαγορών, τις μεθόδους υλοποίησης τους, την εξέλιξη τους τα τελευταία χρόνια και τα στάδια υλοποίησης τους. Επιπροσθέτως, αναλύθηκαν τα κίνητρα και οι παράγοντες επιτυχίας μίας συγχώνευσης ή εξαγοράς. Στη συνέχεια εξετάσθηκε η περίπτωση εξαγοράς της Olympic Air από την Aegean, έγινε προσπάθεια αξιολόγησης της ορθότητας της συγκεκριμένης επιλογής καθώς και της έως σήμερα αποτελεσματικότητά της. Από την ανάλυση των προέκυψε πως η εξαγορά της Olympic Air από την Aegean αποτελεί μία ορθολογική επιλογή της διοίκησης της επιχείρησης. Ειδάλλως, οι δυσμενείς συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος θα είχαν ως αποτέλεσμα η Aegean να μην έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τους περισσότερους πόρους και ικανότητες της προκειμένου να αναπτυχθεί οργανικά. Ταυτόχρονα τα κίνητρα της εξαγοράς είναι ορθολογικά. Επίσης, παρατηρήθηκε πως πληρούνται οι περισσότεροι παράγοντες οι οποίοι συχνά οδηγούν σε επιτυχία μιας εξαγοράς και πως επίδραση της εξαγοράς στην τιμή της μετοχής είναι θετική. Η ενθαρρυντική βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχείρησης καθώς και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των χρηματοοικονομικών δεικτών της μας βοηθούν να συμπεράνουμε πως η εξαγορά έως σήμερα είναι αποτελεσματική. Ταυτοχρόνως, η σύγκριση των στοιχείων της ενοποιημένης επιχείρησης με τα αντίστοιχα στοιχεία του κυριότερου ανταγωνιστή της μας αποδεικνύουν την αναγκαιότητα της εξαγοράς. Όπως προκύπτει, η εξαγορά της Olympic Air ήταν απαραίτητη προκειμένου οι εξεταζόμενες επιχειρήσεις να μπορέσουν να επιβιώσουν, να αναπτυχθούν και να ανταπεξέλθουν στις ανταγωνιστικές δυνάμεις του περιβάλλοντος τους, κάνοντας χρήση των συνεργειών, της αύξησης της αποτελεσματικότητας τους και του μεγέθους της ενοποιημένης επιχείρησης. Η εξαγορά αξιολογείται ορθολογική, αποτελεσματική για τους μετόχους της επιχείρησης και παρέχει ενθαρρυντικές ενδείξεις όσον αφορά τη μελλοντική πορεία της Aegean.
Keywords: Εξαγορές
Aegean
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2014.
Appears in Collections:ΠΜΣ Λογιστική Φορολογία και Χρηματοοικονομική Διοίκηση (M)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
KoliaDimitraLoukiaMsc2014.pdf3.07 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons