Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/16730
Author: Τζελέπης, Σπύρος
Title: Συγκριτική ανάλυση Solvency I-Solvency II και το πλαίσιο υπολογισμού της φερεγγυότητας των ελληνικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων.
Date Issued: 2014
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Στρατηγική Διοικητική Λογιστική και Χρηματοοικονομική Διοίκηση για Στελέχη Επιχειρήσεων
Supervisor: Παπαδόπουλος, Δημήτριος Λ.
Abstract: Σ’αυτήν την διπλωματική εργασία γίνεται μία ανασκόπηση της ιστορίας της ιδιωτικής ασφάλισης καθώς και της εποπτείας των ασφαλιστικών εταιρειών στον Ελλαδικό αλλά και Ευρωπαϊκό χώρο. Συγκεκριμένα γίνεται μία σύγκριση του Solvency I και του Solvency II καθώς και ανάλυση του υπολογισμού βαθμού φερεγγυότητας σύμφωνα με τα νέα όρια που θέτει το Solvency II. Διαφαίνεται η χαρακτηριστική αύξηση των τεχνικών προβλέψεων σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο καθώς και η αυστηρότητα που διέπει την εποπτεία. Παρά την κεφαλαιακή δυσκολία που αντιμετωπίζουν πολλές ασφαλιστικές επιχειρήσεις στο να ανταπεξέλθουν στο νέο πλαίσιο λειτουργίας , όλα δείχνουν πως οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες θα τα καταφέρουν προσαρμόζοντας τόσο τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές τους όσο και τις μεσοπρόθεσμες σε ένα πιο συντηρητικό πλάνο ανάληψης κινδύνου. Το Solvency II έχει προνοήσει για τις μεσαίες ασφαλιστικές εταιρείες και έχει διαμορφώσει έτσι το νέο καθεστώς ώστε σε περίπτωση χρήσης του εσωτερικού μοντέλου υπολογισμού των παραμέτρων , η εταιρεία να έχει την ευκαιρία στην εποπτική αρχή να αναλύσει τους κινδύνους τους οποίους αντιμετωπίζει που κάθε άλλο παρά μπορεί να είναι ίδιο με τους κινδύνους των πολυεθνικών. Η εργασία καταλήγει στα θετικά αποτελέσματα που αναμένεται να επιφέρει η εφαρμογή του Solvency II σε όλη την Ευρώπη αλλά κυρίως στους ασφαλιζομένους καθώς η βασική αρχή των Ασφαλιστικών Εταιρειών είναι η δυνατότητα έγκαιρης αποζημίωσης των πελατών τους.
Keywords: Ιδιωτική ασφάλιση
Φερεγγυότητα
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2014.
Appears in Collections:ΠΜΣ Λογιστική Φορολογία και Χρηματοοικονομική Διοίκηση (M)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TzelepisSpyrosMsc2014.pdf587.44 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons