Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/16709
Συγγραφέας: Καρακώστας, Παναγιώτης
Τίτλος: Υλοποίηση ενός αλγόριθμου βασισμένου στη γενική αναζήτηση μεταβλητής γειτονιάς για την επίλυση του προβλήματος του πλανόδιου πωλητή.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2014
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική
Επόπτης Καθηγητής: Σιφαλέρας, Άγγελος
Περίληψη: Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται την υλοποίηση ενός μεθευρετικού αλγορίθμου βασισμένου στη Γενική Αναζήτηση Μεταβλητής Γειτονιάς, με σκοπό την επίλυση του προβλήματος του Πλανόδιου Πωλητή, ένα από τα πλέον εφαρμοσμένα προβλήματα διανομής στην περιοχή της βελτιστοποίησης των Logistics. Αρχικά, παρατίθεται το απαραίτητο, για την πλήρη κατανόηση του συνόλου της διπλωματικής, θεωρητικό υπόβαθρο. Έπειτα, γίνεται η παρουσίαση του μεθευρετικού πλαισίου VNS καθώς και των επεκτάσεών του. Από τις τελευταίες επιλέχθηκε η GVNS προς υλοποίηση και η οποία περιλαμβάνει τις μεθόδους 2-Opt, Swap, Relocate και k-Shift. Επίσης, πραγματοποιήθηκε η υλοποίηση των μεθόδων του πλησιέστερου γείτονα (Nearest neighbor) και της άπληστης ευρετικής μεθόδου (Greedy Heuristic) για την εύρεση μίας αρχικής εφικτής λύσης. Στη συνέχεια, παρατίθεται υπολογιστική μελέτη του υλοποιηθέντος αλγορίθμου στα μετροπροβλήματα της TSPLIB (συμμετρικά και ασύμμετρα TSPs), με σκοπό τον έλεγχο ακρίβειας και απόδοσης του πρώτου, από την οποία επιβεβαιώνονται ορισμένες σημαντικές παρατηρήσεις από τη διεθνή βιβλιογραφία.
Λέξεις Κλειδιά: Πρόβλημα πλανόδιου πωλητή
Ευρετικές μέθοδοι
Αναζήτηση μεταβλητής γειτονιάς
Βελτιστοποίηση Logistics
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2014.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:Π.Μ.Σ. στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
KarakostasPanagiotisMsc2014present.pdf1.5 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα
KarakostasPanagiotisMsc2014.pdf2.32 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.